Jakab: Nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából

2021. november 10. – 11:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kompromisszumkészséget hiányolja Jakab Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének választott Márki-Zay Péterből. A Jobbik elnöke a Jelennek adott interjúban arról beszélt, örül, ha valaki nem PC, hanem szókimondó, ebben szerinte hasonlítanak a hódmezővásárhelyi polgármesterrel.

„Amiben mások vagyunk, az a kompromisszumkészség. Szerintem neki ezt még tanulnia kell.”

Jakab azt állítja, nem vágyott arra, hogy miniszterelnök lehessen. Amikor először gondolkodott az ideális miniszterelnök-jelölt személyén, azt mondta, hogy legyen „egy pártok fölött álló civil jelölt, mert talán ő tudja a legintegratívabban megtestesíteni a választói akaratot”. Akkor ő Márki-Zay Péterre gondolt.

A Jobbik elnöke azt is elmondta, hogy Márki-Zay tavaly decemberben megkereste őt, és arra kérte, hogy álljon be mögé a Jobbik. Jakab szerint azonban a kompromisszumkészség hiánya szembeötlő volt a találkozáskor.

„Akkor eldöntöttem, hogy én el fogok indulni miniszterelnök-jelöltként, mert ezt a hatpárti sokaságot csak olyasvalaki tudja egyben tartani, aki végletekig kompromisszumkész. Péterben ezt a kompetenciát nem láttam.”

Arról is kérdezték az interjúban a Jobbik elnökét, hogy mit szól ahhoz, amikor az ellenzéki miniszterelnök-jelölt visszatérő módon Orbán Gáspár vélt szexuális orientációjáról beszél. Jakab szerint minden, ami magánélet, szent és sérthetetlen. „Nem érdekel, hogy kinek milyen a szexuális hovatartozása, közszereplőként sem érdekel, ez az ő magánügye, és nem is akarom a közélet részévé tenni” – fogalmazott.

„Nekünk jobbnak kell lennünk, mint a Fidesz, nekem nem fér bele, hogy politikai termék legyen a miniszterelnök fiából, és remélem, hogy Márki-Zay Pétertől is ez egyfajta túlfutás, amit a kampány hevében tett.”

Az előválasztás után nem kért bizalmi szavazást pártjától Jakab, mert szerinte bizalmi szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlanság van. A pártelnöki teljesítményét ő abban méri – folytatta –, hogy sikerül-e a Jobbikot kormányzópárttá tenni. Szerinte most nincs itt az ideje a pártelnöki munka értékelésének, jövő nyáron lesz tisztújítás a Jobbikban. Azt is bejelentette, hogy ismét el fog indulni a pártelnöki székért.

A teljes interjút itt tudja megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!