Uniós támogatásokat is kaptak a Nobel-díjas Krausz Ferencék a kutatásaikra

2023. október 3. – 17:49

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság is gratulált a fizikai Nobel-díj idei nyerteseinek, köztük Krausz Ferencnek. A magyar–osztrák állampolgárságú kutató Anne L'Huillier-vel és Pierre Agostinivel közösen kapta az elismerést a módszerükért, amellyel szinte elképzelhetetlenül rövid időtartam alatt vizsgálhatják az elektronokat.

Az uniós testület keddi közleménye szerint Krausz Ferenc és Anne L'Huillier korábban az Európai Kutatási Tanácstól kaptak támogatást. Ez hosszú távra finanszíroz kockázatos, de magas megtérülést ígérő kutatásokat. A testület szerint összesen közel tízmillió eurót kaptak ebből a forrásból.

A kutatók 14 olyan projektben is részt vettek, amelyeket a Marie Skłodowska-Curie Akciók tehetséggondozó támogatásaiból, vagy más kutatási programokból, mint a Horizont 2020-ból és elődeiből támogattak. (Ennek az utóda a Horizont Európa, amelynél a tagállamok tavaly a többi uniós programmal együtt kizárták a közalapítványi egyetemeket az új kötelezettségvállalásokból. Az átláthatósági és összeférhetetlenségi problémák miatt bevezetett korlátozás feloldásának feltételeiről még mindig nem egyezett meg a kormány és az Európai Bizottság.)

„Gratulálok az idei fizikai Nobel-díj nyerteseinek!” – nyilatkozta Iliana Ivanova, az Európai Bizottság kutatásért felelős tagja. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy az Európai Kutatási Tanács jelentős finanszírozást nyújtott e kivételes tudósok forradalmi kutatásaira.” Számos más uniós kutatási program is támogatta őket, „ami mutatja, mennyire fontos az élen járó kutatók finanszírozása, valamint az, hogy megadjuk nekik a szükséges erőforrásokat” a tudományos munkájukhoz „az emberiség javára”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!