Három mRNS-alapú HIV-vakcinát kezdenek el tesztelni az Egyesült Államokban

2022. március 14. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

Három mRNS-alapú HIV-vakcina fázis-1-es vizsgálatát indítja el az USA Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID) – olvasható a Nemzeti Egészségügyi Intézetek honlapján. A kutatást a NIAID szponzorálja, és egy, az intézet által fenntartott HIV-vakcinákat kutató hálózat végzi majd el a vizsgálatokat.

„A HIV elleni vakcina megtalálása nehéz tudományos kihívásnak bizonyult, de a biztonságos és hatékony COVID-19-vakcinák sikere után izgalmas lehetőségünk adódott, hogy kiderítsük, hogy az mRNS-technológia képes-e hasonló sikereket elérni a HIV-fertőzés ellen”

– mondta Antony Fauci, a NIAID igazgatója.

Az mRNS-vakcinák nagyon leegyszerűsítve úgy működnek, hogy a szervezetbe juttatnak egy darabka genetikai anyagot, ami ráveszi a testet, hogy készítsen néhányat az adott kórokozó egyik fehérjéjből. Az immunrendszer ezeket azonnal legyőzi, és így meg is tanulja, mire kell figyelnie legközelebb, így ha egy kórokozó bekerül a szervezetbe, nem kell ismerkednie vele, azonnal le tudja győzni. Mindezt úgy, hogy nincs szükség egy legyengített, elölt vírust bejuttatni a szervezetbe.

A most induló kutatásban vizsgált mindhárom vakcina a HIV tüskefehérjére koncentrál, ami segít a vírusnak bejutni az emberi sejtekbe.

Egyik vakcina sem jár HIV-fertőzéssel.

Az oltóanyagokat a Scripps HIV/AIDS-vakcina Fejlesztési Konzorcium fejlesztette ki, és a Moderna állította elő. A kutatásról az amerikai klinikai vizsgálatokkal foglalkozó kormányzati oldalon olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!