A legközelebbinek gondolt fekete lyukról kiderült, hogy egy csillagvámpír harapásnyoma

2022. március 02. – 18:52

Másolás

Vágólapra másolva

Azok a csillagászok, akik úgy vélték, felfedezték a legközelebbi fekete lyukat, most azt mondják, tévedtek: egy két csillagból álló rendszert találtak, a párosból az egyik egy csillagvámpír.

A Telescopium csillagkép HR 6819 rendszere 2020-ban lett csillagászati szenzáció, ekkor jelentették be róla, hogy ez a Földhöz a legközelebbi, csak ezer fényévnyire lévő fekete lyuk otthona.

A felfedezői akkor azt írták róla a fekete lyuk léte szükséges volt, hogy értelme legyen a rendszer két csillaga mozgásának, ami arra utalt, hogy egymás körül kering a fekete lyuk és az egyik csillag, a másik csillag tágabb pályán mozog.

A tudósok most azt írták, tévedtek, a fekete lyuk nem létezik.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagásza, Dietrich Baade, a tanulmány társszerzője azt mondta, korábban csak egy fényfoltot észleltek, amely két csillagra utaló jegyeket tartalmazott. Mivel mindkét csillag fényessége és kora hasonló, a tömegük is hasonló lenne és nagy sebességgel keringenének egymás körül.

Egy művészi elképzelés a HR 6819 rendszeréről még 2020-ból – Fotó: Európai Déli Obszervatórium/AFP/ L. Calcada
Egy művészi elképzelés a HR 6819 rendszeréről még 2020-ból – Fotó: Európai Déli Obszervatórium/AFP/ L. Calcada

„Mivel csak azt a csillagot láttuk, amely körül nagy sebességgel keringett valamilyen nagy tömegű égitest, amit nem láttunk, feltételeztük, hogy ez a láthatatlan óriás egy harmadik objektum, nevezetesen egy fekete lyuk” – mondta Baade.

Más kutatók azon a véleményen voltak, hogy a rendszerben csak két csillag van, egyikükből nemrégiben a másik kiszakított egy darabot, az ilyet néha csillagvámpírnak nevezik. A vámpír tömege ezután lényegesen megnőtt – írta a Guardian az Astronomy and Astrophysics című szaklap friss száma alapján.

Az új tanulmányban Baade és kutatótársai az ESO két teleszkópja, a VLT és a VLTI új adatait elemezték.

Noha az eredmények alapján a fekete lyuk gondolatát elvetették, a kutatók bizakodnak.

„A lerabolt csillag még izgalmasabb, mint a fekete lyuk, mert olyan fázisban kapták el, ami a rendszer teljes élettartamának csak egy igen kis töredéke” – mondta Baade.

A lecsupaszított csillag megmutathatja az égitest belső részeit, mert a vámpírcsillag harapása eltávolította róla a vastag külső rétegek átláthatatlan függönyét, így közelebbről nézhetjük meg, hogy hozza létre a csillag az energiát, amelyet kisugároz, és hol szintetizálja az új elemeket – mondta a kutató. Szerinte amikor ilyen elemek lökődnek ki, a csillagpor nemcsak új csillagokat, hanem bolygókat és bolygólakókat is létrehozhat. (MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!