Az elmúlt hét év volt a legmelegebb időszak a feljegyzések szerint

2022. január 12. – 09:20

Másolás

Vágólapra másolva

Sosem jegyeztek fel melegebb időszakot, mint az elmúlt hét év adatai, ismertette a Euronews a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat friss jelentését. Eszerint 2021-ben 0,3 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1991–2020 közötti átlaghőmérséklet, egyben 1,1-1,2 fokkal emelkedett a hőmérséklet az iparosodás előtti, 1850–1900 közötti átlagokhoz képest.

Az is aggasztó jel, hogy az elmúlt hét évben csak 2015-ben és 2018-ban volt hűvösebb a 2021-ben mértnél. Európában ugyan 2021 nem került be a tíz legmelegebb év közé, a nyár így is a legforróbb volt a hőmérsékletek rögzítésének kezdete óta. A kontinensen a Fölközi-tenger mentén súlyos károkat okozó hőhullám is jelezte ezt.

Globálisan nézve az Egyesült Államokban és Kanadában tomboló hőség, illetve az Észak- és Közép-Afrika, valamint a Közel-Kelet jelentős részét érintő hőhullám okozott gondot, a kutatók szerint viszont az extrém méretű és hevességű viharok is a globális felmelegedés hatásaiként jelennek meg.

A felmelegedés drasztikus hatással van az óceánok hőmérsékletére is, az elmúlt hat év mindegyikében megdőlt az óceánok hőmérsékletére vonatkozó rekord.

A lapban ismertetett kutatás szerint a melegebb óceáni vizek hozzájárulnak a viharok, hurrikánok és szélsőséges esőzések felerősödéséhez, ami fokozza a súlyos árvizek kockázatát. A felmelegedett víz kitágul, és felemészti a hatalmas grönlandi és antarktiszi jégtakarót, amelyek együttesen évente mintegy 1 trillió (milliárdszor milliárd) tonna jeget dobnak le, és mindkét folyamat a tengerszint emelkedését táplálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!