A HPV-oltás közel 90 százalékkal csökkenti a méhnyakrák kialakulásának esélyét egy brit tanulmány szerint

2021. november 4. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

A humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina közel 90%-kal csökkenti a méhnyakrákos esetek számát, állítja egy friss brit tanulmány.

A Cancer Research UK szerint történelmi jelentőségűek a kutatási eredmények, mert egyértelművé vált, hogy a vakcina életeket ment. A kutatóközpont azt reméli, hogy a HPV-oltás szinte teljesen megszüntetheti a betegséget, hiszen legtöbb méhnyakrákot vírusok okozzák.

A mostani eredményekből azt a következtetést is levonták, hogy a beoltottaknak kevesebb méhnyakszűrésre és kenetvételre lehet szükségük.

Angliában 2008-ban vezették a HPV-oltást, 11 és 13 éves koruk között ajánlják fel a vakcinát a lányoknak, és 2019 óta fiúknak is elérhető az oltás. A Lancet című orvosi lapban megjelent tanulmány azokat a most 20-as éveikben járó lányokat vizsgálta, akik az első között kaptak oltást. A tanulmány megállapítása szerint az oltás 87 százalékkal csökkentette a méhnyakrák kialakulásának esélyét és a daganatok kifejlődését. A kutatás becslése szerint a HPV-program mintegy 450 rákos megbetegedést és 17 200 rendellenes sejtnövekedést előzött meg.

Bár az eredmények jók, kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy egyelőre nem világos meddig szól a védelem. Később kiderülhet, hogy szükség van-e emlékeztető oltásra a középkorúaknál.

A méhnyakrákok 99%-át humán papillomavírusok okozzák. Az Egészségügyi Világszervezet több mint száz országban kezdte el alkalmazni a HPV-vakcinát, hogy a méhnyakrákos megbetegedéseket minimalizálja.

(via BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!