Koalára vadászó őssas maradványaira bukkantak Ausztráliában

2021. október 4. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kivételesen teljes, szinte az állat egész csontvázát tartalmazó fosszíliát találtak Ausztráliában. A 25 millió évvel ezelőtt élt, rég kihalt sas egy idáig nem ismert faj, az Archaehierax sylvestris első képviselője. A különösen nagy lábú sas sok mindenben eltért mai utódjaitól, és koalákra vadászott.

A Lake Pinpa ma nagyrészt száraz, sivatagos táj Ausztrália déli részén, 25 millió évvel ezelőtt azonban még buja növényzet borította. Itt élt a kor egyik csúcsragadozója, az Archaehierax sylvestris nevű faj egyik első ismert példánya.

A Lake Pinpa Ausztrália déli részén, a kutatók a lelettel. Fotó: Trevor Worthy / Flinders University
A Lake Pinpa Ausztrália déli részén, a kutatók a lelettel. Fotó: Trevor Worthy / Flinders University

A 2016-ban megtalált fosszília azért is kivételesnek számít, mert nagyon ritka, hogy egy ősi sas csontváza ennyire épen, szinte teljes egészében fennmaradjon.

A 2016-os lelet tudományos feldolgozása most jelent meg a Historical Biology folyóiratban. A CNN cikke szerint korát 25 millió évesre teszik, vagyis az oligocén korban élt. Bár kisebb volt, mint az Ausztráliában ma is élő ékfarkú sas, nagy, 15 centiméteres lábával nagyobb zsákmányállatokat is el tudott tagadni. Egyik fő prédája a mai koalákhoz hasonló méretű őskoala és egy oposszumfajta lehetett. A sas szárnya a testméretéhez képest viszonylag kicsi lehetett, így a kutatók szerint jól és gyorsan tudott navigálni a fák között is, az ágak között is vadászva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!