Spanyol kutatók szerint a Pireneusok gleccserei húsz év alatt jégfoltokká zsugorodhatnak

2021. szeptember 07. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei a klímaváltozás miatt spanyol kutatók szerint. 2011 óta három gleccser is eltűnt, vagy vált mozdulatlan jégsávvá a Franciaország és Spanyolország természetes határán húzódó hegységben – írja az MTI.

A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. Tömegük átlagosan több mint egyötödével, 23 százalékkal csökkent egy évtized alatt a Geophysical Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint. A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért, főként a 19. század óta a Pireneusok régiójában tapasztalható 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés.

„Ez most egy erős figyelmeztető jele annak, mi történhet más hegyekben, például az Alpokban” – mondta Jesus Revuelto, a tanulmány egyik szerzője. Bár az Alpok gleccsereinek nagyobb a tömege és nagyobb egységekről van szó, ez most megmutatja, mi várhat rájuk – tette hozzá. A jégtömeg elvesztése tragédia a pireneusi táj számára, és hatása lesz a biodiverzitásra is – véli Ixeia Vidaller geológus, a kutatás társszerzője.

Az Ossoue-gleccser a francia-spanyol határ északi oldalán, Hautes-Pyrenees megyében, Occitanie régióban. 2001 és 2018 között több mint huszonhét métert veszített a vastagságából – Fotó: LILIAN CAZABET / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP
Az Ossoue-gleccser a francia-spanyol határ északi oldalán, Hautes-Pyrenees megyében, Occitanie régióban. 2001 és 2018 között több mint huszonhét métert veszített a vastagságából – Fotó: LILIAN CAZABET / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

A spanyol nemzeti kutatóintézethez (CSIC) tartozó Pireneusi Ökológiai Intézet (IPE) szakértői tanulmányuk elkészítéséhez magas felbontású műholdas képeket és 2011-es repülőutak során készített felvételeket használtak a jégtömeg változásának feltérképezéséhez. Ezt összehasonlították a terepmunkájuk során gyűjtött adatokkal, valamint drónok segítségével az elmúlt nyáron a hegyvonulatról készített háromdimenziós modellekkel.

A leggyorsabban olvadó gleccserek egyes részeinél akár 20 méterrel is csökkent a jég vastagsága. A négy legnagyobb gleccser eltűnése a szakértők szerint sokkal egyenletesebb, mint a kisebbeké. Sok esetben a jég már visszavonult az évszázadok alatt az erózió által formált hegyvonulatok árnyékába. A múltbéli jégolvadásról készített tanulmányok alapján az IPE arra jutott, hogy a jégtömeg csökkenésének éves mértéke nem lassul az 1980-as évek óta.

„Biztosan állíthatjuk, hogy a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak, és két évtizeden belül jégfoltokká zsugorodhatnak”

- írják a tudósok. Az ENSZ kutatói nemrég megjelent tanulmányukban a klímaváltozást egyértelműen ember okozta jelenségnek és nyilvánvaló ténynek nevezték. Emellett azt is állítják, hogy nagyjából egy évtizeden belül a bolygó melegedésének mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a világ vezetői megakadályozni igyekeztek.

Kövess minket Facebookon is!