Aggasztó vegyszereket azonosítottak a hétköznapi használatú műanyagokban

2021. június 22. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 2500 „potenciálisan aggodalomra okot adó” kemikáliát azonosítottak műanyagokban a zürichi műegyetem (ETH) kutatói.

A kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk a világ sok részén szabályozatlan – hívták fel a figyelmet a svájci tudósok az Environmental Science & Technology című szaklapban.

Az MTI híre szerint a zürichi egyetem Helene Wiesinger vezette kutatócsoportja megvizsgálta a világpiacon engedélyezett összes műanyag terméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálta.

A kutatók olyan kemikáliákat vizsgáltak, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. 190 nyilvánosan hozzáférhető kutatói, ipari vagy hatósági jegyzéket tekintettek át, ezek közül mindössze 60 tartalmazott kielégítő információt a műanyaggyártásban használt adalékokról.

Detektívmunkájuk közben a zürichi kutatók összesen 10 500-féle kemikáliára bukkantak olyan műanyagokban, mint amilyeneket például a csomagolásban, a textíliákban vagy a játékszerekben alkalmaznak, és ezek 24 százalékát minősítették „potenciálisan aggodalomkeltőnek”.

„Mindez azt jelenti, hogy a műanyagokban használt kemikáliák egynegyede nem bomlik le, felhalmozódik az élő organizmusokban vagy méregként hat. Ezek az anyagok gyakran mérgezőek a vízi élőlényekre, rákbetegséget okoznak vagy ártalmasak egyes szervekre”

– idézi a folyóirat a kutatás vezetőjét.

Az aggályos anyagok mintegy felének felhasználását semmi sem szabályozza az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban. Emellett ezekben a régiókban 901 veszélyes anyag használata engedélyezett olyan műanyagokban, amelyek élelmiszerrel kerülnek kapcsolatba, és ezen anyagok 10 százalékáról nem végeztek semmiféle tudományos kutatást – írják a kutatók.

A kemikáliák veszélyességéről sok esetben nincs kellő információ, a zürichi műegyetem által azonosított anyagok közül 4100 – vagy 39 százalék – esetében hiányzik a veszélyességi besorolás – mutatott rá a kutatás társszerzője, Zhanyun Wang, aki szerint emiatt valójában még több lehet a problémás kemikáliák száma a műanyagokban.