Újabb lépéssel közelebb kerültünk a Stonehenge rejtélyének megismeréséhez

2021. február 12. – 13:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia egyik legnagyobb és legrégebbi kőkörét fedezték fel Walesben: a Waun Mawn nevű építményt a pembrokeshire-i Preseli-hegységben tárták fel, a BBC cikke szerint pedig a régészek azt feltételezik, hogy a Waun Mawn köveit innen szállították a mintegy 240 kilométerre lévő Salisbury síkságára, ahol ma a világ egyik legismertebb őskori építménye áll.

A walesi kőépítmény Nagy-Britannia harmadik legnagyobb kőköre lehet, 110 méteres átmérője pedig megegyezik a Stonehenge-et körülvevő árokéval, ráadásul mindkét építmény elrendezését a nyári napforduló napfelkeltéjéhez igazították. A feltételezést az is erősíti, hogy a Stonehenge monolitjainak egy részét ugyanabból a kőtípusból faragták, mint a Waun Mawn kőtömbjeit, valamint hogy a Stonehenge egyik kőoszlopa pont illeszkedik az egyik feltárt walesi gödörhöz.

A tudósok már korábban is tudni vélték, hogy a Stonehenge kisebb kövei a mai Pembrokeshire-ből kerülhettek a most ismert helyükre, a mostani felfedezés inkább azt sugallja, hogy a Waun Mawn kőoszlopait a Preseli régióból elvándorolt emberek vonszolták magukkal Wiltshire-be, ahol újra felállították.

„Mintha egyszerűen eltűntek voltak az emberek. Többségük talán elvándorolt, és magukkal vitték a köveiket, őseik emlékét” – idézi Mike Parker Pearsont, a University College London professzorát az MTI is. Az Antiquity című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei megerősítik, hogy a régió fontos és sűrűn lakott terület volt az újkőkorszakban, egészen i. e. 3000-ig, amikor megszűnt az élet a térségben.

A Waun Mawn helyén ma már mindössze négy monolit áll, ám 2018-ban olyan lyukakat fedeztek fel a lelőhelyen, amelyekben egykor kőtömbök állhattak, ami azt jelezte, hogy a megmaradt kövek egy nagyobb, 30-50 oszlop alkotta kör részei lehettek. A lyukakból vett minták elemzése azt mutatta, hogy az építményt i. e. 3400 körül emelhették.

Mivel a Stonehenge kőtömbjeinek csupán egy része köthető közvetlenül a Waun Mawnhoz, a szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a kor emberei további körépítmények monolitjait is elhordhatták annak idején a mai Wales területéről. A felfedezésről a BBC Two péntek esti Stonehenge: The Lost Circle Revealed című műsorában számolnak be részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!