60 év után örökre távozik a Föld egyik miniholdja

2021. január 30. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Bár sokan nem is tudtak a létezéséről – és még a tudósok is csak 2020 vége óta tudták pontosan, hogy mi is az –, de rövidesen búcsút kell inteni a Föld egyik miniholdjának. Nevezetesen az SO 2020 névre keresztelt objektumnak, ami a számítások szerint 2021 márciusában végleg kikerült a Föld gravitációs mezöjéből.

Miniholdnak azokat az űrbéli objektumokat nevezzük, amelyeket hosszabb időre be tud fogni a Föld gravitációja – egy szimuláció szerint például 10 millió objektumból csupán 18 ezret tud hosszabb időre befogni a bolygónk, tehát elég ritka az ilyesmi, és ha meg is történik, akkor sem tart rendkívül hosszú ideig a hatás.

A pár hónapja azonosított 2020 SO jelzésű objektum elég rég a Föld környékén lehet, ugyanis ez a darab nem más, mint az 1966-ban indított sikertelen holdmisszió, a Surveyor-2 űrszonda felső Centaur rakétafokozata.

A nagyjából 8 méteres objektumot szeptemberben észlelte egy hawaii teleszkóp, akkor még azt hitték róla, hogy egy aszteroida lehet, majd a NASA azonosította, hogy egy rakéta darabjáról lehet szó.

A 2020 SO pályáját vizsgálva viszont kiderült, hogy miután február 2-án mintegy 220 ezer km-re megközelíti a Földet, többé már nem tér vissza, és márciusban végleg felhagy a Föld körüli keringéssel, írja a Space.com.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!