Lefotózta a Hubble űrteleszkóp az Elveszett Galaxist

2021. január 23. – 18:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Hubble űrteleszkóp egészen lélegzetelállító, nagy felbontású képet készített az NGC 4535 nevű galaxisról. A spirálgalaxis a Földtől 54 millió fényévnyire, a Szűz csillagképben található. Csillagász berkekben a beceneve „Elveszett Galaxis”, ezt az 1950-es években kapta egy amerikai csillagásztól, Leland S. Copelandtől, aki a mainál jóval fejletlenebb teleszkópon keresztül pillantotta meg. Az NGC 4535 így is elképesztő látványt nyújtott, csak kicsit másképp, mint a Hubble felvételén: fátyolos, szellemszerű volt, mint valami éteri jelenés – innen kapta a nevét.

Fotó: NASA

Az űrteleszkóp képén már nyoma sincs az ilyesminek, viszont jól látszanak a spirálkarok, illetve a jellegzetes színekből következtetni lehet az ott található csillagok típusára is. Az élénk, hidegkék szín a karok külső részein fiatalabb és forró csillagok jelenlétére utal, míg a galaxis belsejében a sárgás színű részek öregebb, és hidegebb csillagokat jelentenek.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!