Egy kutatás szerint 2,3 fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet a levegőben lévő szén-dioxid miatt

2021. január 5. – 13:06

Másolás

Vágólapra másolva

2,3 Celsius-fokkal fog emelkedni a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szinthez képest a már a levegőben lévő szén-dioxid miatt, írja az MTI.

A Nature Climate Change című folyóiratban publikáltak tanulmányt a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnál (LLNL), valamint a kínai Nankingi Egyetemen dolgozók, illetve a Texasi A&M Egyetem klímakutatója, Andrew Dessler. A kutatók úgy számították, hogy a már kibocsátott üvegházhatású gázok miatt mindenképp hőmérséklet emelkedés következik majd be, számításaik szerint pontosan 2,3 foknyi. A tanulmányban figyelembe vették azt is, hogy a bolygó egyes területei eltérő ütemben melegszenek és azok a térségek, amelyek eddig nem melegedtek gyorsan, előbb-utóbb behozzák a lemaradásukat.

Hozzátették, az, hogy a melegedés mértéke meghaladja a nemzetközi célkitűzéseket (a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5-2 Celsius-fok alatt tartását) nem jelenti azt, hogy a globális felmelegedés elleni harc bukás lenne. Szerintük ha sikerül belátható időn belül elérni a zéró szén-dioxid-kibocsátást, akkor „a 2 Celsius-fokos globális melegedést sikerülhet évszázadokra kitolni, elegendő időt biztosítva az emberiségnek az alkalmazkodáshoz”. Dessler szerint ugyanis

„Ha 100 ezer év alatt kell hozzászoknunk néhány Celsius-fok melegedéshez, az nem jelentene akkora problémát. Azzal megbirkóznánk. Ám ugyanennyi emelkedés száz év alatt, már nagyon rossz lenne”

Az Európai Parlament pár napja fogadta el a klímavédelmi törvényt, melynek fő cél továbbra is az, hogy 2050-re már nettó karbonsemleges legyen az EU, a képviselők most úgy döntöttek, hogy 2030-ra már el kellene érni az 1990-es szint kibocsátásának 60 százalékos mérséklését. A Meteorológiai Világszervezet mérései szerint 2020 első tíz hónapjában melegebb volt, mint a mérések kezdete óta valaha.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!