Térképen a horvátországi földrengés által okozott maradandó felszínváltozások

2021. január 1. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a december 29-i horvátországi földrengés által okozott maradandó felszínváltozások térképe – írja az Űrvilág.

Kedden kora délután 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. Az epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. A természeti katasztrófának hét halálos áldozata van, köztük egy gyerek, és huszonhat sérültet vittek kórházba. A földrengést több más országban, köztük Magyarországon is érezni lehetett. Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett. Szerda reggel újabb három, már kisebb utórengést észleltek.

A Geo-Sentinel Kft. kutatói az elsők között térképezték fel a horvátországi földrengés okozta elmozdulásokat. Az elemzéshez az európai Copernicus földmegfigyelési program Sentinel-1 apertúraszintézises radarműholdpárosának adatait dolgozták fel interferométeres módszerrel. Ennek a lényege, hogy a rengés előtt és után ugyanazon terület fölött végzett radarmérések fázisinformációjából előállítható az elmozdulás rendkívül részletes és pontos térképe.

Az első képen az látható, hogy a felszín maradandó elmozdulása a törésvonal két oldalán megközelítette a fél métert is műholdirányban. A térképen kék színnel a távolság növekedése (délkeleti irányú elmozdulás, illetve süllyedés), pirossal a távolság csökkenése (északnyugati irányú elmozdulás, illetve emelkedés) látható Petrinja környékén:

Kép: Copernicus Sentinel (adatok) / Geo-Sentinel Kft. (feldolgozás)
Kép: Copernicus Sentinel (adatok) / Geo-Sentinel Kft. (feldolgozás)

A Sentinel-1A műhold a felszálló (azaz délről északi irányba tartó) pályaszakaszán a katasztrófát követő napon, december 30-án elrepült a terület felett. A fázisadatok interferometrikus összehasonlítását a földrengés utáni napon és 12 nappal korábban, december 18-án végzett észleléseken végezték el a kutatók. Később, a másik repülési irányban végzett műholdas radarmérések alapján lehetővé válik majd az elmozdulások térbeli komponenseinek még pontosabb meghatározása is – olvasható az Űrvilág cikkében.

A második képen, az interferogramon a deformáció mértékét a színskála érzékelteti, ahol a szivárvány színeinek egy ciklusa egy fél hullámhossznak (2,8 cm) felel meg:

Kép: Copernicus Sentinel (adatok) / Geo-Sentinel Kft. (feldolgozás)
Kép: Copernicus Sentinel (adatok) / Geo-Sentinel Kft. (feldolgozás)

Az elmúlt napokban több helyszíni riporttal is jelentkeztek tudósítóink a horvátországi földrengésről:

Arról, hogy Magyarországon mekkora fenyegetést jelentenek a hasonló földrengések, ebben a cikkünkben írt Timár Gábor, az ELTE TTK Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!