Tippek a digitális karácsonyhoz a Semmelweis Egyetemtől

2020. december 22. – 11:06

Tippek a digitális karácsonyhoz a Semmelweis Egyetemtől
Rokonok videóhívással beszélgetnek egy covidos szerettükkel egy mexikói kórházban – Fotó: Guillermo Arias / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Ugyan ez a pandémiás helyzet nem éppen ideális az ünnepléshez, vagy ahhoz, hogy a nagy családdal körül üljük az asztalt, viszont a karácsony bensőségességét adó találkozásokról, beszélgetésekről nem kell lemondanunk”

mondta a Semmelweis Egyetem Médiasarkának dr. Purebl György, az egyetem tanára és a Magatartástudományi Intézet igazgatója. A pszichiáter szerint még ha fizikailag nem is tudunk együtt enni, inni és nevetni, azért van néhány megoldás, amikkel bensőségesebbé tehetjük a karácsonyt.

Arról, hogy milyenek lesznek az ünnepek a járvány alatt ebben a cikkben írtunk.

Puerbl szerint pont azért, mert fizikailag távol kell lennünk egymástól, virtuálisan kell keresnünk szeretteinket. Fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk az idős, beteg, elszigetelt hozzátartozóinkkal.

Azonban nem elég, ha csak rájuk csörgünk, vagy várjuk, hogy keressenek, ha beszélgetnének. A pszichiáter azt mondta, hogy ezeket a beszélgetéseket ugyanúgy meg kell tervezni és tartalmassá kell tenni, mint egy személyes találkozót.

„Legyen meghatározott tartalmuk, időpontjuk, időtartamuk, gondoljuk át mit fogunk egymásnak mondani, mit kérdezünk a másiktól.”

Most a bejglisütés helyett a virtuális találkozások elmélyítésébe kell energiát fektetni. Az első hullám alatt kiderült, hogy sok idős ember, aki korábban azt hitte, hogy soha nem boldogul majd az internettel mára aktív felhasználóvá vált. Ettől függetlenül nem szabad azt várni, hogy ők keressenek, mert ugyan vágynak a beszélgetésre és a társaságra, nem akarnak zavarni.

A fizikai találkozó sincs teljesen kizárva, pusztán igazítani kell a járványhoz. A magabiztos, esetleg tehetséges rokonok például szerenádozhatnak a nagyszülők ablaka alatt, vagy elmehetnek maszkban együtt sétálni.

„Ne csak elfogadjuk, hogy ez a karácsony most más, hanem találjuk, ki, hogyan lehet jó és meghitt”

– mondta Puerbl.

A most kórházban fekvő és lábadozó betegeknek is nagy szüksége van a hozzátartozók támogatására. Akár egy telefonhívás is segítheti a gyógyulás folyamatát – és nem csak a betegeknek esik jól, ha keresik őket, hanem az őket ápoló családtagoknak és egészségügyi dolgozóknak is.

Puerbl abban bízik, hogy az ünnep visszakapja az intimitását, és azt, hogy az emberek rájönnek, hogy nem az ajándékozásról, hanem az együttlétről szól – még ha csak virtuálisan is.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!