Zölden világít az UV-fény alatt a kacsacsőrű emlős szőre

2020. november 03. – 13:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kacsacsőrű emlősről sok egyedi jellemzője mellett (minthogy mérgező, elektrolokációt használ a zsákmányának bemérésére, illetve azon kevés emlősök egyike, ami tojást rak) a tudósok szerint már azt is elmondhatjuk, hogy

UV-fény alatt zölden világít szőre.

A biofluoreszcencia hüllőknél, halaknál és kétéltűeknél gyakran előfordul, de emlősöknél meglehetősen ritka, írja a Sky News. Ennek lényege, hogy az állat teste az elnyelődött fényt más hullámhosszon bocsátja ki: a kacsacsőrű emlősé például zöld színként.

A kacsacsőrű emlős szőre UV-fény alatt
Fotó: Mammalia 2020

A tanulmány előtt ezt a jelenséget emlősök esetén eddig még csak repülő mókusoknál és oposszumoknál azonosították. Mindhárom állatfaj éjszakai életet él, a tudósok szerint ehhez lehet köze a biofluoreszcenciának is. Az állatok ugyanis esetleg azért fejleszthették ezt ki, hogy alkalmazkodjanak az esti gyenge látási viszonyokhoz.

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!