Úgy felperzselte az idei nyár a Kárpát-medencét, hogy még az űrből is látszik

2024. szeptember 2. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

Felperzselte a Kárpát-medencét a forró, száraz nyár, és ezt még az űrből is látni lehet, írja az Időkép a NASA Terra/MODIS műholdfelvételei alapján.

A NASA felvételein jól látszik, hogy június elején – amikor még több csapadék esett – zölden virított a Kárpát-medence. A július azonban meghozta az első nagy hőhullámokat, és esőből is egyre kevesebb érkezett, így augusztusban már szinte félsivatagi állapotba kerültünk. A növényzet kiégett, a zöld színből pedig egyre inkább világos barnába alakult át a Kárpát-medence műholdképe.

Forrás: Időkép / NASA Forrás: Időkép / NASA
Forrás: Időkép / NASA

Bár szeptember 1-jén elkezdődött a naptári ősz, a hőmérsékletben ez egyelőre nem látszik: vasárnap például megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord, hajnalban Lágymányoson csak 24,0 fokig hűlt a levegő.

Az idei nyár sok szempontból kivételes volt: ez volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekordot Kelebiában mérték, 40,7 fokkal. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon. Az idei aszályhelyzetről itt írtunk bővebben. Mindenki tudja a választ a hőségre: fű, fa, árnyék, mégis műfüvet teszünk a térkőre, aztán csodálkozunk, hogy mitől van 60 fok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!