Az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa volt az idei

2024. augusztus 15. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei júliusban volt a legextrémebb időjárás az utóbbi 154 évben, derül ki a HungaroMet honlapján közölt tanulmányból.

A tanulmányban a korábbi évek július hónapjait vizsgálva a hőmérséklet és a csapadék szélsőségességét, illetve a hőmérséklet és csapadék együttes szélsőségességét vetették össze, és minél nagyobb lett ez az index, annál szélsőségesebb, extrémebb volt a hónap.

Ezek alapján jutottak arra, hogy

az idei július volt az elmúlt 154 év legextrémebbike, vagyis a hőmérséklet és csapadék együttes elemzése alapján a legszélsőségesebb, az extremitást pedig a kiugróan magas hőmérséklet és a kevés csapadék okozta.

A második helyezett extremitás szempontjából az 1984-es július lett, amelyben a havi átlaghőmérséklet 18,51 Celsius-fok volt, a csapadék pedig 31,51 milliméter, vagyis az egy nagyon hideg és nagyon száraz július volt.

Az elemzés szerint a legmelegebb július több mint 24 fokos középhőmérséklettel az idei volt, a leghidegebb pedig az 1913-as, amikor 17 fokos volt a középhőmérséklet. Az elemzésből az is kiderül, hogy a legszárazabb július 1952-ben volt körülbelül 14 milliméter esővel, a legcsapadékosabb pedig az 1878-as, amikor több mint 173 milliméter eső esett le egy hónap alatt. Összehasonlításképpen: idén körülbelül 22 milliméter eső esett júliusban.

Eltekintve a júliusi hónapoktól, a HungaroMet mérései szerint eddig csak egyetlen hónap adódott melegebbnek, mint 2024 júliusa, ez pedig 1992 augusztusa volt: ez nemcsak nagyon meleg, de száraz hónapra is sikeredett.

Az elemzésben azt is megnézték, hogy az összes hónapot vizsgálva az elmúlt 154 évben melyik mutatta a legszokatlanabb időjárást. A HungaroMet válasza szerint ez 1965 októbere, amely a legszárazabb és az átlagnál sokkal hűvösebb október volt. Abban az évben egyébként a legszárazabb október után a legcsapadékosabb november következett.

A tanulmány azt írja,

nemcsak az idei július, hanem az első hét hónap átlaghőmérséklete és csapadékösszege is extrém volt.

Az első hét hónap átlaga az 1991–2020-as évek 10,75-ös átlagához képest is 2,92 fokkal melegebb volt, az 1871–1900-as évek 9,26 átlagához képest pedig már több mint 4,4 fokkal. És emellé jött még az átlagosnál kevesebb eső is.

Mindeközben tizenhárom hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon legutóbb kedden dőlt meg a napi melegrekord, akkor 40,7 fokot mértek Kelebián. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon. Az idei aszályhelyzetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!