Megdőlt a fővárosi és az országos hajnali melegrekord

2024. szeptember 2. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Megdőlt a fővárosi és országos hajnali melegrekord vasárnap, amikor hajnalban Lágymányoson csak 24,0 fokig hűlt a levegő – közölte a HungaroMet Zrt. hétfőn a Facebookon.

A korábbi fővárosi rekord 22,2 fok volt, amelyet 2015-ben a János-hegyen mértek. A korábbi országos rekord pedig 22,8 fok volt, azt szintén 2015-ben, Pécs Árpádtetőn mérték. Ami ennél is szokatlanabb: továbbra sem lehet látni a végét. A Hungaromet előrejelzése szerint egész héten marad a kánikula, nem kell elővenni az őszi ruhákat.

Európa nagy részén is tombol még a nyár, többfelé 30 és 35 fokot is meghaladó hőmérséklettel. Felfrissülés inkább Európa északnyugati, északi részén érezhető, a csúcsértékek arrafelé nagyrészt 20 fok körül alakultak.

Az idei nyár sok szempontból kivételes volt, az idei volt például az elmúlt 154 év legextrémebb júliusa, miközben 13 hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti rekordok extrém forróság és szárazság miatt. Itthon a napi melegrekord, 40,7 fok volt, amit Kelebián mértek. A forróság és a szárazság a mezőgazdaságot is hátrányosan érinti, eddig idén alsó hangon 350 milliárd forintos aszálykár keletkezett Magyarországon. Az idei aszályhelyzetről itt írtunk bővebben. Mindenki tudja a választ a hőségre: fű, fa, árnyék, mégis műfüvet teszünk a térkőre, aztán csodálkozunk, hogy mitől van 60 fok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!