Augusztus végén lejárt az összes magyarországi Covid-vakcina

Legfontosabb

2024. szeptember 2. – 17:20

Másolás

Vágólapra másolva

„A hazánkban jelenleg elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt” – erősítette meg kérdésünkre a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Magyarul jelenleg senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon. Az NNGYK válasza szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi.

Azért kerestük meg az NNGYK-t még augusztus végén, mert a legutóbbi vakcinabeszerzést november végén írták alá, az akkor vásárolt Moderna-vakcinák pedig az alkalmazási előírásuk szerint a megfelelő módon, azaz –50 ºC és –15 ºC között tárolva 9 hónapig használhatók fel, amiből a Magyarországra érkező vakcinák augusztus végi lejáratára lehetett következtetni – ezt erősítette most meg az NNGYK. Novemberben 72 ezer adagra írták alá a szerződést, az nem derül ki a válaszukból, hogy ezekből mennyi maradt meg augusztus végéig.

Az alkalmazási előírásban azonban szerepel egy elvi kiskapu: az olvasható benne, hogy „a vakcinát tartalmazó bontatlan injekciós üvegek –50 °C és –15 °C között tárolva 12 hónapon át is igazoltan megőrzik a kémiai és fizikai stabilitásukat”, a 9 hónap lejárta után csak az változik, hogy a mélyhűtésből való kiolvasztás után, sima hűtéssel tárolva már nem 30, hanem 14 napon belül kellene ezeket felhasználni. Ezért azt is megkérdeztük az NNGYK-tól, hogy tervezik-e a 9 hónapos helyett a gyártó által is megengedett 12 hónapos felhasználhatóság szerint elérhetővé tenni a vakcinákat. Válaszuk szerint azonban a vakcinák „érvényességét az Európai Gyógyszerhatóság, amelynek erre jogosultsága van, központilag nem hosszabbította meg”, azaz nem tolható ki a lejárati idejük.

Az új adagok már a legújabb típusból jönnek

Az NNGYK kérdésünkre azt írta, már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén. A Covid-vakcinák esetében mostanra az influenzaoltáséhoz hasonló gyakorlat alakult ki: minden évben az épp leginkább terjedő variánshoz igazítják az oltóanyagot, hogy az minél erősebb és naprakészebb védelmet biztosítson. Tavaly a Moderna Spikevax nevű vakcinájának akkori legfrissebb típusa, az XBB.1.5 variánshoz igazított változat érkezett Magyarországra, amelyet az év szeptemberében engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve hivatalosan az EMA javaslatára az Európai Bizottság. Idén már újabb variánsok dominálnak, így az egészségügyi hatóságok előírása szerint a gyártók is újabb vakcinaváltozatokat fejlesztettek.

„A WHO ajánlásával összhangban az új összetételű, erre a szezonra készült JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen védelmet nyújtó vakcina beszerzése folyamatban van” – írta az NNGYK. Ezek engedélyezése az Európai Unióban még folyamatban van. Az Egyesült Államokban már három frissített vakcina is engedélyt kapott: augusztus 22-én a Pfizer–BioNTech és a Moderna mRNS-alapú oltása, augusztus 30-án pedig a Novavax fehérjealegység-alapú vakcinája. Ez utóbbi a JN.1 variánsra épül, az első kettő azonban egy még újabbra, a KP.2-re.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA június elején tanácsolta a gyártóknak, hogy a JN.1-et használják az új vakcinákhoz, később azonban a járványhelyzet változása miatt hozzátették, hogy ha lehetséges, inkább a JN.1 egy közeli rokonát, a KP.2-t használják. A médiában is lehetett találkozni a FLiRT variáns nevével, ez valójában nem egy variáns, hanem több rokon variáns csoportja, a név is az ezeket jellemző, közös génmutációkból állt össze. A FLiRT-variánsok a JN.1 leszármazottai, és a KP.2 is közéjük tartozik.

Júliusban az EMA is megvizsgálta, hogy érdemes-e a KP.2-re változtatnia a gyártóknak szóló ajánlását, de arra jutott, hogy nem indokolt változtatnia a korábbi ajánlásán, mert míg a tavalyi vakcina alapján adó XBB.1.5 és a JN.1 több mint harminc mutációjában különbözik egymástól, a JN.1 és a KP.2 között sokkal kisebb, mindössze hárommutációnyi a különbség, így egy JN.1-re hangolt vakcina annak utódaival szemben is kellőképpen eredményes lesz. Ezért Európában – ahogy erre az NNGYK válasza is utalt – a JN.1-hez adaptált vakcinák engedélyezése várható.

Azért csak várható, mert ez egyelőre egyik gyártó esetében sem történt meg: a jelenleg engedéllyel rendelkező vakcinák legutóbbi jóváhagyott változata a tavalyi XBB.1.5-ös. Az újabb engedélyek kiadása azonban minden bizonnyal rövid időn belül megtörténik. Az EMA illetékes szakbizottsága már június végén pozitív véleményt adott ki a JN.1-es Pfizer–BioNTech-vakcináról, és szintén június végén a Novavax is beadta már a maga engedélykérelmét.

Az mindenképp pozitív fejlemény, hogy az NNGYK a legfrissebb vakcinatípusból tervez vásárolni, és abból is minél hamarabb, ráadásul mindezt el is árulja. Korábban ugyanis sokáig nem is lehetett biztosan tudni, hogy melyik vakcinaváltozat érhető el itthon, és mint később bebizonyosodott, sokáig csak régebbi típusokat lehetett kapni. Ezen a tavaly év végi beszerzés változtatott, bár akkor is hónapokkal az akkori legújabb vakcina engedélyezése után rendelt csak belőle Magyarország.

Nem tudni, mennyi vakcinát veszünk

Kérdeztük az NNGYK-t, hogy ha terveznek újabb vakcinabeszerzést, akkor milyen típust és milyen mennyiségben. A típusról annyit ugyan elárultak, hogy JN.1-hez adaptált vakcinát vennének, de azt nem, hogy melyik gyártótól. Ez azonban az előzmények ismeretében kikövetkeztethető. Egyrészt a Novavax Covid-vakcinájából Magyarország még sosem vásárolt. Másrészt a korábbi évek hazai oltási kampányának gerincét adó Pfizer–BioNTech-vakcina gyártói még tavaly januárban beperelték a magyar kormányt, amiért az nem akar fizetni a szerződésben rögzített 3 millió adag vakcináért. Harmadrészt már a tavaly év végi körben is a – korábban kikosarazott – Modernától rendelt az NNGYK, így valószínűsíthetően ezúttal is így lesz.

Azt viszont nem árulták el, hogy mennyit. Válaszukban erről csak annyit írtak: „A vakcina mennyiségét az előző évek fogyási mutatóit, valamint a kockázati csoportba tartozók számát is figyelembe véve határoztuk meg, ami biztosítja a lakosság védelmét.” Azt sem tudni egyelőre, hogy mikor érkezhet az új vakcina: „A kormány továbbra is ingyenesen, központi úton fogja biztosítani a lakosság számára a COVID-19 elleni oltóanyagot. A vakcina hazai elérhetőségéről, amikortól a lakosság az oltóhelyeken kérheti az oltást, az NNGYK időben tájékoztatást ad.”

Alighanem ezúttal sem a korábbi évekhez mérhető mennyiségről lesz szó, hanem néhány tízezer adagról, hiszen mára jelentősen csökkent a vakcinák iránti igény, illetve maga a kormány és a szakhatóság sem reklámozza túl a dolgot. „Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a koronavírus elleni védőoltás is egyre inkább szezonális jellegűvé válik, és elsősorban azok számára ajánlott, akik a súlyos betegségük miatt magas kockázatú csoportokba tartoznak, mint pl. a szív-, érrendszeri, krónikus tüdő-, máj- és vese-betegségben szenvedők, csökkent immunitással rendelkező személyek, illetve az idősek” – írta az NNGYK.

A tavalyi vakcinabeszerzés részleteire egyébként szokatlan módon derült fény. Az, hogy egyáltalán újabb vakcinák érkeznek, csak egy december elején elejtett nyilatkozatból derült ki, amikor Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár 700-800 ezer Moderna-vakcina beszerzéséről beszélt. Az új vakcinabeszerzés közbeszerzési dokumentumaiból azonban kiderült, hogy valójában ennél egy nagyságrenddel kevesebb oltóanyag vásárlásán dolgozik az NNGYK, kétmilliárd forintos áron. Ahogy akkori cikkünkben részletesen bemutattuk, a beszerzés körül több furcsaság is volt. A Közbeszerzési Döntőbizottság februárban ki is szabott emiatt egy 14 millió forintos bírságot az NNGYK-ra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!