Kína megágyaz a holdra szállásnak, küldetéseket indít a Hold túlsó oldalára

2024. április 29. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Kína még a héten legénység nélküli űrhajót küld a Hold túlsó oldalára, hogy elkezdje előkészíteni a saját holdra szállását, amelyet az ország űrügynökségének tavalyi bejelentése szerint még 2030 előtt szeretnének megejteni az utóbbi időben elég népszerű déli pólusnál. A mostani küldetést, amelyben a tervek szerint a Hold túlsó feléről gyűjtenek majd be kőzet- és talajmintákat, két másik fogja még követni – írja a Reuters.

A kínaiak 2020-ban komoly eredményt értek el, amikor a mostani küldetés közvetlen előzményének számító Csang-o–5 holdmisszióval több mint negyven év után hoztak vissza friss kőzetmintákat a Holdról. A mostani, Csang-o–6 nevű küldetésben az előző misszió tartalékkapszuláját fogják majd fellőni, amelynek ugyanúgy mintagyűjtés lesz a feladata, csak éppen a túloldalon, ahol az alacsonyabb vulkanikus aktivitás miatt korábbi, a Hold kialakulásának titkait őrző kőzetek is fennmaradhattak.

Az odajutása viszont jóval körülményesebb lesz, mert az 53 napos küldetés alatt egy nemrég Hold körüli pályára állított műholdra kell majd támaszkodnia. Ennek segítségével kellene majd többek közt megoldania a felszállást is a Hold túlsó feléről, amivel korábban még senki sem próbálkozott. Ez a műhold fogja majd támogatni a következő két, 2026-ban és 2028-ban esedékes missziót is, ahol

Kína a tervek szerint vizet keres majd a déli póluson, és az oroszokkal közösen nekilát egy holdbázis megépítésének.

A NASA aggódik is emiatt, Bill Nelson igazgató többször figyelmeztetett már arra, hogy Kína rátenné a kezét minden vízkészletre, amit megtalál, Peking viszont állítja, hogy elkötelezett a nemzetközi együttműködés mellett. A Csang-o–6 egyébként francia, olasz, svéd és pakisztáni rakományt is szállít majd, a következő változatra pedig az oroszok, a svájciak és a thaiföldiek jelentkeztek be. A NASA és a kínaiak bárminemű együttműködése viszont kizárt, ezt tiltják az amerikai törvények.

Emiatt van az, hogy az amerikaiak is saját erőből dolgoznak a Hold meghódításán Artemis-programban, amelynek első missziója már meg is történt. A távlati cél itt is egy holdbázis, ahol akár hosszabb ideig élhetnek űrhajósok, de előbb még nekik is a holdra szállást kéne összehozniuk. Ennek előkészítő küldetésére már kiválogatták az űrhajósokat, akik még idén megkerülhetik a Holdat, a tervek szerint pedig jövőre jöhet a nagy visszatérés is. Amerika idén februárban tért vissza a Holdra az Intuitive Machines leszállóegységével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!