Több mint negyven év után újra friss kőzetminták érkeztek a Holdról

2020. december 17. – 11:26

frissítve

Több mint negyven év után újra friss kőzetminták érkeztek a Holdról
Forrás: China Daily / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Pekingi idő szerint csütörtök este visszatért a Földre a Csang'o-5 kínai űrszonda kapszulája, ami 44 év után először hozott friss talaj- és kőzetmintákat a Holdról. Az új minták lehetőséget biztosítanak arra, hogy az eddiginél behatóbban megismerjük a Naprendszer történelmét, és egyúttal újabb mérföldkövet jelentenek a rohamosan fejlődő kínai űrprogram számára – írja a Phys.org.

A Csang'o-5 négy modulja közül kettő landolt a Holdon december 1-jén, ahol a felszín alá fúrva, illetve a felszínről gyűjtöttek össze nagyjából két kilogramm mintát, ezek érkeztek most vissza biztonságban a Földre. A kapszula Belső-Mongólia területén ért földet a kínai űrügynökség bejelentése szerint, ahonnan a begyűjtés után az űrprogram pekingi főhadiszállására szállították, hogy mielőbb megkezdhessék a szétszerelést és az elemzést.

A kínai holdprogram ezzel a sikerrel először hozott mintákat a Földre, de ennél is fontosabb az, hogy a szovjetek Luna 24-es robotjának 1976-os visszatérése óta most először hozott bárki friss kőzetet a Holdról. Az új minták több milliárd évvel fiatalabbak lehetnek, mint az amerikaiak és a szovjetek által korábban összegyűjtött kőzet, ezzel új perspektívát nyithatnak a Hold és a Naprendszer más égitestjeinek történelmében. Emellett annak megállapításában is segíthetnek, hogy pontosan milyen gazdaságilag is kiaknázható erőforrások találhatóak a Holdon.

Az űrügynökség közleménye szerint ez volt a kínaiak eddigi legkomplexebb, legnagyobb áttörést jelentő küldetése, melynek során több technikai áttörést is sikerült elérni, így egyértelműen mérföldkőnek számít az ország űrkutatásában. A kínai elnök, Hszi Csin-ping ugyancsak komoly eredménynek nevezte a küldetés sikerét, és hozzátette, hogy reméli, a küldetésben részt vevők a jövőben is azon dolgoznak majd, hogy Kínát űrnagyhatalommá tegyék. Kína kifejezetten nagy hangsúlyt helyez a Holdra az űrprogramjában, amellett, hogy embert küldenének oda, egy bázist is akarnak építeni, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!