Ha egy biofarm mellett van egy hagyományos, az utóbbinak több kártevőirtót kell használnia

2024. március 25. – 04:45

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a biogazdálkodás kétségkívül jót tesz a környezetnek, több ilyen szántóföld egymás mellett pedig segítheti a rovarirtás minimalizálását, a hagyományos gazdálkodás esetében fordított lehet a hatás – derült ki egy friss kutatásból. A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint az ökológiai gazdálkodás jelentősen befolyásolja a szomszédos területeken felhasznált növényvédő szerek mennyiségét. A hatás az ökológiai és a hagyományos szántóföldek sűrűségétől és távolságától függ, és az ökológiai táblák csoportosítása nyújthatja a legtöbb előnyt minden gazdálkodónak.

Ashley Larsen, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem Bren Környezettudományi és Menedzsment Iskolájának ökológusa szerint a bioszántóföld általában a növényvédőszer-használat csökkenéséhez vezet a közeli biomezőkön – viszont növeli a növényvédőszer-használatot a közeli hagyományos területeken. A hatás nem túl nagy, de jelentős. A szerzők gyanúja szerint a különböző hatások azt tükrözik, hogy a különféle gazdálkodók máshogy viszonyulnak a természetes kártevőirtáshoz, bár elismerik, hogy a mechanizmusokat adataikkal nehéz tesztelni.

A legtöbb témába vágó kutatás eddig az egyes szántóföldekre összpontosított, amikor a biogazdálkodás hatásait vizsgálta, és összehasonlította az ilyen területek biodiverzitását, a talaj egészségét, a rovarirtók és növényvédő szerek használatát a hagyományos szántóföldekkel. A kártevők azonban nem foglalkoznak a földhatárokkal, ezért a kutatók úgy döntöttek: megvizsgálják, hogy a különböző gazdálkodási módszerek milyen hatással vannak egymásra.

A kutatók arra pontosan nem jöttek rá, hogy mi az oka a talált jelenségnek, de köze lehet ahhoz, hogy az ökológiai gazdaságok kihasználják a természetes ragadozók előnyeit: például a kisebb, de problémás kártevőket a madarak pusztítják el. Ezek a kártevők és ragadozóik aztán a szomszédos szántókra is átjutnak, ahol szintén táplálékot és menedéket keresnek.

Mivel a hagyományos szántóföldeken kevesebb a természetes ragadozó, az ide átjutó kártevők miatt több rovarirtó és növényvédő szert kell használni, ez lehet az oka annak, hogy a biogazdálkodások mellett ilyen tendenciákat lehet megfigyelni a hagyományos szántóföldeken.

A probléma megoldása az lehet, ha a biogazdálkodással művelt földeket egymás mellé, klaszterekben hozzák létre, hiszen ezek jótékony hatással vannak egymásra, és a hagyományos gazdálkodást sem nehezítik, ha nem elszórtan helyezkednek el. Ezzel összességében csökkenthető volna a peszticidek használata, ami a környezetnek és a gazdálkodók pénztárcájának egyaránt előnyös lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!