Mégsem vékonyabbak a dohányosok: a cigaretta hasi zsírt okozhat

2024. március 24. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Bár alapvetően a dohányosoknak sokszor alacsonyabb a testsúlyuk, mint a nem dohányosoknak, egy friss kutatás szerint azért a nyilvánvaló egészségkárosító hatásától eltekintve sem érdemes fogyókúrás módszerként használni a cigarettát: hajlamossá tesz ugyanis a hasi zsír kialakulására, méghozzá leginkább a zsigeri zsírra hajlamosít, ami az egyik legegészségtelenebb fajta mind közül.

A Koppenhágai Egyetem kutatói mendeli randomizáció segítségével megvizsgálták, hogy a dohányzás növeli-e a hasi zsír mennyiségét. A mendeli randomizáció (MR) egy olyan módszer, amely egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért, mennyire okozója a betegségnek. Az MR egyesíti a különböző genetikai vizsgálatok eredményeit, hogy ok-okozati összefüggést keressen a kitettség (ebben az esetben a dohányzás), illetve az eredmény (a megnövekedett hasi zsírtartalom) között.

Az Addiction szaklapban megjelent tanulmány szerint mind a dohányzás elkezdése, mind az egész életen át tartó dohányzás növelheti a hasi zsírt, különösen a zsigeri zsírt: ez a belső szervek közötti zsírfelhalmozódásra utal, amely összefüggésben áll a szívbetegség, a cukorbetegség, a sztrók és a demencia magasabb kockázatával.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a korábbi vizsgálatok nem voltak olyan pontosak, mint ez, mivel sok tényező befolyásolhatta az eredményüket. Ez a kutatás genetikai variációkat vizsgált, így jobban szabályozza ezeket a változókat. A kutatók olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint az ADHD megléte, az alkoholfogyasztás, a társadalmi-gazdasági állapot vagy a kockázatvállalás mértéke – ezek első blikkre nem feltétlenül függenek össze a vizsgált témával, de változtathatják az eredményeket a dohányzástól függetlenül is.

„Közegészségügyi szempontból ezek az eredmények megerősítik a dohányzás megelőzésére és visszaszorítására irányuló nagyszabású erőfeszítések jelentőségét, mivel ez hozzájárulhat a hasi zsigeri zsír és az ezzel kapcsolatos krónikus betegségek csökkentéséhez is. A lakosság egyik fő egészségügyi kockázatának visszaszorítása közvetve egy másik jelentős egészségügyi kockázatot is csökkenteni fog” – mondta Germán D. Carrasquilla, a tanulmány vezető szerzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!