Lenyúlták az egyik legnagyobb ellenzéki Facebook-csoportot, kihajították az összes admint

2024. március 4. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Kellemetlen meglepetésben volt része múlt kedden délelőtt a Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! nevű, a magyar interneten viszonylag nagy, 132 ezer tagot számláló ellenzéki Facebook-csoport adminjainak: hirtelen arra lettek figyelmesek, hogy csak annyit látnak a csoportból, mint egy rendes tag. Mint kiderült, tényleg azok is voltak, ugyanis valaki eltávolította őket, és négy ismeretlen, a csoportba aznap belépett felhasználót tett meg adminisztrátornak.

A csoport fő adminja szerint egyikük profilját sem törték fel, az egészet a tevékenységnapló szerint egy fantomfiókról vezényelték le. Az új adminok azóta nem csináltak semmit a csoporttal, még a moderátorokat sem távolították el. Az is látszik, hogy nem a magyar ellenzéket akarják elhallgattatni, mert ugyanez a négy profil összesen harmincegy, szerteágazó tematikájú és nyelvű csoportban is admin lett. A Facebooknak még aznap jelentették is a dolgot, de választ egyelőre nem kaptak.

Rákérdeztünk az eddigi fő adminnál, hogy pontosan mit kell fantomprofil alatt érteni itt, amire azt írta, a tevékenységnapló alapján ugyanaz a neve, mint az övé, de nincs profilképe, és ha rákattintanak, hibát dob a Facebook. Ugyanilyen nevű profil egyébként van több is a csoportban, de jelenleg egyikük sem admin, és a tevékenységnaplóban nem is látszik, hogy bármelyiket kinevezték volna annak. Hozzátette, hogy nála sem látszik, hogy az ő fiókján keresztül csináltak volna bármit a csoporttal, a bejelentkezéshez használt eszközöknél is csak olyanokat látott, amiket be tudott azonosítani, a többi csoportját pedig érintetlenül hagyták.

A fantomfelhasználó ráadásul előbb távolította el a meglévő adminokat, és utána adta hozzá a másik négyet, ami szintén arra utal, hogy nem meghekkelték a fiókját, hanem más módon fértek hozzá a csoporthoz.

A négy új admint ide kattintva meg is lehet nézni a csoportban – kettő közülük viszonylag frissnek tűnő, rendes profil, ezeknek valódi neve van és Berlin van megadva náluk lakhelynek, a másik kettő pedig ránézésre meghekkelt oldalnak tűnik, mindkettő 2019-ben volt utoljára aktív. Ez a négy profil összesen harmincegy oldalt nyúlt le az elmúlt időszakban, ebből kettő volt magyar. Ezeken kívül van minden Beyoncé-rajongóktól tudományos shitpostközösségen át Fülöp-szigeteki horgolócsoportig, szóval egyértelmű, hogy véletlenszerűen csapnak le több tíz- és százezres csoportokra.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Az is egyértelmű, hogy minden más csoporttal is ugyanez történt, mert a két sima felhasználó képei alatt és az oldalak értékeléseiben is több dühös ember ír arról, hogy kérik vissza a csoportjukat. A Demokráciát! Jogállamot! Kormányváltást! fő adminja a Telexnek azt írta, hogy minden érintett csoport moderátorának írt, egy pedig már válaszolt is, ő azt mondta, minden nap jelentik a csoportlopókat, de egyelőre ők sem kaptak semmilyen segítséget a Facebooktól. Ez egyébként egyáltalán nem meglepő, az ellopott Facebook-csoportokhoz hasonlóan itt sincs túl nagy esélye annak, hogy valaha visszakapja őket az ember.

Mága Zoltán hegedűművész például a mai napig nem kapta vissza az egymillió követős Facebook-oldalát, ahol hónapok óta bugyuta trashvideókat osztanak meg, de a gödöllői Fidesz pornóval elárasztott oldalánál is hetekig tartott, mire visszanyerték az irányítást. Ezekben a csoportokban egyelőre változás nem történt, de a trollkodás mellett nagy biznisz a sokkövetős oldalak és csoportok adásvétele is, pláne, ha valódi, aktív emberek vannak bennük, így simán lehet, hogy az illetéktelen adminok csak egy vevőre várnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!