Elszálló rakétát, teljes pompában tündöklő Földet fotózott a Holdra tartó holdkomp

2024. február 19. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt csütörtöki, problémamentes indulás után hétvégén az első képeket is közzétette az Intuitive Machines a jelenleg zajló Hold-missziójáról, az Odüsszeusz névre keresztelt leszállóegysége által készített szelfiken pedig a Föld mellett a fellövéshez használt Falcon 9 hordozórakéta éppen levált második fokozata is látható.

Ezek a felvételek persze még viszonylag közel készültek a Földhöz, a leszállóegység azóta már messzebb jár. Az Intuitive Machines hétfőn azt közölte, hogy a küldetés továbbra is remekül halad, a holdkomp február 21-én Hold körüli pályára állhat, másnap pedig a terveknek megfelelően le is szállhat majd a Hold déli pólusánál.

A NASA célja, hogy 2026-ban űrhajósokat juttasson a Holdra, ennek érdekében egy sor privát céget támogatott (köztük a magyar Puli Space Technologiesat is), hogy a megfelelő technológiai megoldásokkal segítsék az előkészületeket. Ha február 22-én sikerrel jár, az Intuitive Machines lesz az első privát űreszköz, amely a Hold felszínén landol, és miután ez a misszió jóval olcsóbb a hagyományos NASA-küldetéseknél, új távlatokat nyithat a Hold szélesebb körű felfedezésében is.

Az utóbbi időszakban viszonylag sok küldetés indult el a Holdra, de a leszállással többször is akadtak gondok. Az ugyancsak amerikai Peregrine nevű szondával ötven évvel az Apollo–17 sikeres küldetése után először landolhatott volna az Egyesült Államok a Holdon, de technikai hibák sorozata miatt nem jutott el odáig. A japánok holdszondája pedig ugyan leszállt – méghozzá precízen oda, ahova tervezték, ami eddig még senkinek sem sikerült –, a napelemek hibája miatt az áramellátása leállt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!