A japánok holdszondája a feje tetején áll, amit a mini holdjárójuk le is fotózott

2024. január 25. – 12:54

A japánok holdszondája a feje tetején áll, amit a mini holdjárójuk le is fotózott
A feje tetején álló SLIM holdszondáról a belőle kiguruló holdjáró készített fényképet – Fotó: Japán Űrügynökség / JAXA

Másolás

Vágólapra másolva

A Japán Űrügynökség (JAXA) közzétette azokat a fotókat, amelyeket a január 19-én landolt szondájuk, a SLIM és a LEV–2 nevű mini holdjárójuk készített a Holdon.

A SLIM újat hozott az űrkutatásba azzal, hogy precíziós leszállást hajtott végre a Holdon, de egyelőre nem lehet diadalmenetnek tekinteni a japán missziót, mert a szonda áramellátása leállt, miután napelemei nem megfelelően működnek, így nem valószínű, hogy vissza lehet majd hozni.

A SLIM-et így sem hagyták teljesen tétlenül, egy állítható tükör segítségével pásztázást végzett, és képeket készített a környezetében található terepről. A markánsabb megjelenésű sziklákat a japánok már el is nevezték. Egyelőre kutyafajtákban utaznak, van játékuszkár, bernáthegyi, siba inu, buldog, akita és kai ken nevű kiszögellés.

A japánok által elnevezett sziklák a Holdon – Fotó: Japán Űrügynökség (JAXA)
A japánok által elnevezett sziklák a Holdon – Fotó: Japán Űrügynökség (JAXA)

A holdi terepről készült fotók előtt egy nappal a JAXA magát a SLIM-et is megmutatta egy fotón. Ezt a képet készítette a LEV–2 rover, és ez a fotó bebizonyította azt, amit már eddig is sejteni lehetett, hogy a SLIM a tetején landolt, és a napelemei ezért nem tudnak kielégítően működni. Ezzel együtt sikernek lehet értékelni, hogy a SLIM két apró, teniszlabda méretű holdjárója el tudta hagyni a szondát, és a JAXA azt is írta egy közleményben, hogy a LEV–1 és a LEV–2 közötti kommunikáció rendben működött. A magukat kicsomagoló rovereket egyébként az ebben nagy tapasztalatokat szerző, a Transformereket is kitaláló Takara Tomy nevű játékgyártóval együtt fejlesztették.

A japán holdmisszió egyik mini holdjárója – Fotó: JAXA / Takara Tomy
A japán holdmisszió egyik mini holdjárója – Fotó: JAXA / Takara Tomy

A LEV–1 már korábban befejezte működését, de a telemetriai adatok alapján mozgott a Hold felszínén, és vele is működött a földi kommunikáció. Miután kimerítette energiaraktárait, készenléti állapotba került.

A SLIM egyelőre nem reagál a földi irányításra, de a JAXA február 1-jéig még lát esélyt a felélesztésére. Eddig eshetnek be olyan szögben a napsugarak a felszínre, hogy feltöltsék a napelemek akkumulátorait.

Japán az ötödik olyan ország, amelyik sikeres, puha landolást hajtott végre a Holdon. A japánok a SLIM-küldetéssel azt igazolták, hogy lehetséges egy szűk területre belőtt leszállás. A Japán Űrügynökség a Sioli-kráter százméteres körzetét jelölte ki, és a szonda oda is érkezett meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!