Elindult egy privát űreszköz a Hold déli pólusa felé, előkészítheti a terepet az emberes űrmisszióra

2024. február 15. – 09:57

Másolás

Vágólapra másolva

A SpaceX rakétájának segítségével a NASA által támogatott Intuitive Machines holdi landere elindult a Hold déli pólusa felé: a Nova-C feladata az lesz, hogy a felszínt vizsgálja a jövőbeli emberes űrmissziók számára, írja a Sky News. A fellövés sikeres volt, és ha minden jól megy, az eszköz 9 nap múlva megérkezik a kiszemelt célterületre.

A NASA célja, hogy 2026-ban űrhajósokat juttasson a Holdra, ennek érdekében egy sor privát céget támogatott (köztük a magyar Puli Space Technologies-t is), hogy a megfelelő technológiai megoldásokkal segítsék az előkészületet. Ha február 22-én sikerrel jár, az Intuitive Machines lesz az első privát űreszköz, amely a Hold felszínén landol.

A SpaceX rakétájának egyébként ez a tizennyolcadik küldetése, korábban Starlink műholdakat is állított már pályára.

Ha az Intuitive Machines meg tudja valósítani ezt a missziót, sokkal olcsóbban, mint egy hagyományos NASA-küldetés, az megnyitja az ajtót a Hold szélesebb körű felfedezésére – hiszen jelenleg az ilyen projektek számára a legnagyobb kihívás a pénz. „Olyan helyen próbálunk piacot létrehozni, ahol eddig nem létezett” – mondta Joel Kearns, a NASA tudományos missziós igazgatóságának tagja. „De ehhez költségtudatos módon kell eljárnunk.”

A NASA a küldetés elsődleges megrendelője, 118 millió dollárt fizet az Intuitive Machines-nak, hogy lefejlessze és a Holdra juttassa rakományait, amelyek magukban foglalnak egy sztereó kamerát a leszállás során felszálló porszemek megfigyelésére, valamint egy rádióvevőt a töltött részecskék rádiójelekre gyakorolt hatásának mérésére. A NASA-n kívüli ügyfelektől is utazik rakomány, például egy kamera, amelyet a Daytona Beach-i Embry-Riddle Repülési Egyetem hallgatói építettek, vagy Jeff Koons művészeti projektje.

A Nova-C tulajdonképpen egy hatszögletű henger hat leszálló lábbal, körülbelül 4 méter magas és 1,5 méter széles. Az Intuitive Machines szerint a leszállóegység teste nagyjából akkora, mint egy régi brit telefonfülke – vagyis olyan, mint a Tardis a „Doctor Who” sci-fi sorozatban. Az egységet, ami a landert szállítja, Odüsszeusznak keresztelték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!