A Holdra akartak vele eljutni, de a Föld légkörében fog elégni az amerikai Peregrine szonda

2024. január 17. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

A meghibásodott amerikai Peregrine holdszondát a Föld légkörébe irányítják, ahol csütörtökön el fog égni, mint egy meteoroid, továbbá hordozórakétájának utolsó gyorsító fokozata is hasonlóan fejezi be világűrbeli útját – írta a Csillagaszat.hu.

A Peregrine űrszonda a tervek szerint 2024. január 18-án csütörtökön, magyar idő szerint a késő esti órákban fog belépni a Föld légkörébe. Az elméletileg meghatározott becsapódási hely Ausztráliától északra, a Csendes-óceánon lesz, de oda csak a szonda nagyobb darabjai hullhatnak le, mert jórészt el fog égni a légkörben.

A Peregrine holdszondát még január 8-án indították útnak a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Az űrszondát a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozása, a United Launch Alliance (ULA) új Vulcan Centaur hordozórakétája juttatta el a világűrbe. A szonda sikeresen levált a hordozórakéta gyorsítófokozatáról, de később súlyos technikai hibák sorozata következett be, amik miatt a Peregrine nem tudta teljesíteni a küldetését.

A napelemek nem fordultak a Nap felé, ezért lemerültek a szonda akkumulátorai, emellett a hajtómű bekapcsolásakor nagy mennyiségű hajtóanyag veszett el, és a későbbiek során is folyamatos és megállíthatatlan volt a hajtóanyag szivárgása.

A hajtóműhiba első óráiban a NASA és az Astrobotic szakemberei még reménykedtek abban, hogy ha a szonda leszállása nem is lehetséges, de legalább a Hold közelébe juttathatják, azonban az üzemanyag elszivárgása olyan mértékűvé vált, hogy esély sem volt erre. Végül azt a döntést hozták, hogy a meghibásodott holdszondát a Föld légkörébe vezérlik az üzemanyag maradékával. A Vulcan Centaur utolsó gyorsító fokozata, amelyről a szonda levált, eleve olyan pályán van, amely a Földbe vezeti a rakétafokozatot, amely szintén el fog égni a légkörben.

A Vulcan Centaur hordozórakéta fellövésének pillanata 2024. január 8-án, Floridában – Fotó: Chandan Khanna / AFP
A Vulcan Centaur hordozórakéta fellövésének pillanata 2024. január 8-án, Floridában – Fotó: Chandan Khanna / AFP

A Peregrine–1 misszióval ember ugyan nem ment volna a Holdra, de így is kifejezetten fontosnak ígérkezett, hiszen az Egyesült Államok ötven évvel az Apollo–17 sikeres küldetése után próbált meg újra a Holdon landolni. Az Astrobotic Technology magánvállalat űrszondájának leszállóhelye a Gruithuisen-dómok vidékén lett volna a Hold felszínén. Az amerikai űrhivatal (NASA) az űrmisszió kudarcát követően kedden bejelentette, hogy 2026-ra halasztotta asztronautái holdraszállását.

Arról, hogy pontosan mi ez a küldetés, és hogy a kutatáshoz szükséges műszerek mellett miért vannak ott például a Star Trek-sorozat egykori szereplőinek hamvai és egy magyar időkapszula is a fedélzeten, ebben a cikkben írtunk részletesen. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!