A jelenlegi tudásunk szerint ezek a Covid-vakcinák leggyakoribb mellékhatásai

2024. február 19. – 08:07

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült az eddigi legnagyobb megfigyeléses kutatás a koronavírus-vakcinák mellékhatásaival kapcsolatban: egy nemzetközi kutatócsoport több mint 99 millió vakcinázott ember adatait nézte át, és arra jutott, hogy a szívizomgyulladás, a Guillain–Barré-szindróma és az agyi vénás sinus trombózis, ahogy korábban is ismert volt, valóban a védőoltások ritka mellékhatásai közé tartozik. A kutatók találtak néhány olyan biztonsági jelzést is, amit a véleményük szerint a későbbiekben érdemes lehet bővebben megvizsgálni.

A Vaccine szaklapban megjelent tanulmány a Globális Covid-vakcina Projekt keretein belül készült, amelynek célja, hogy elősegítse a vakcinabiztonság értékelését. A jelenlegi kutatásnak az volt a célja, hogy felmérje a különleges érdeklődésre számot tartó nemkívánatos események kockázatát a Covid–19 elleni oltást követően nyolc országban, tíz helyszínen.

A kutatók 13 olyan potenciális mellékhatást választottak ki, amelyekről korábban is felmerült, hogy összeköthetők a vakcinációval. A szakértők meghatározták, hogy ezeknek az állapotoknak egyébként milyen lett volna az előfordulási arányuk nemre és korra való tekintettel, majd azt is, hogy az oltás után a 42. napig milyen arányban jelentkeztek. MRNS- és adenovírus-vakcinákat vizsgáltak, egészen pontosan a Pfizer és a Moderna mRNS-, illetve az AstraZeneca adenovírusos oltását.

A 99 068 901 beoltott személy adatainak vizsgálata után kiderült, hogy a szívizomgyulladás, a Guillain–Barré-szindróma és az agyi vénás sinus trombózis is minimálisan gyakoribb volt az oltottak esetében, mint a normál populációban lett volna. A Guillain–Barré-szindróma egy neurológiai rendellenesség, amelyben az immunrendszer tévedésből megtámadja a perifériás idegrendszert.

Az adenovírus-vakcina első adagja után elsősorban a Guillain–Barré-szindróma és az agyi vénás sinus trombózisra találtak eltérést, az akut disszeminált encephalomyelitis előfordulása némileg magasabb volt az első Moderna-oltás után. A Guillain–Barré-szindróma előfordulása az átlagpopulációs statisztikák alapján a mintában 66 eset lett volna, mégis 190 eseményt figyeltek meg a vakcinált csoportban. Az agyi vénás sinus trombózisból 69 eseményt azonosítottak, szemben a várt 21-gyel. Utóbbi egy neurológiai betegség, mely során az agy- és gerincvelő kiterjedt gyulladása károsítja a fehérállománynak nevezett szöveteket. Mindhárom oltástípus után megnőtt a szívizom- és szívburokgyulladás esélye.

Mindez azt jelenti, hogy a 99 milliós mintában a Guillain-Barré-szindrómánál a vártnál 124, az agyi vénás sinus trombózisnál 48 beteggel növelte meg az oltás az előfordulást.

Ezek az eredmények egyébként egyáltalán nem meglepők, megerősítik a korábbi, mellékhatásokkal kapcsolatos sejtéseket és korai eredményeket. A kutatók már a megfigyelt betegségeket is úgy választották ki, hogy tudták: ezek azok, amelyeket a leggyakrabban jelentenek az oltások után. Azt is érdemes leszögezni, hogy az oltás utáni mellékhatások előfordulásának esélye még mindig nagyon alacsony, ezért beszélünk ritka mellékhatásokról velük kapcsolatban.

„Míg tanulmányunk megerősítette a korábban azonosított, ritka biztonsági jelzéseket a Covid–19 oltást követően, és több más fontos kóros kimenetelre is bizonyítékot szolgáltatott, további vizsgálatokra van szükség az összefüggések megerősítésére és a klinikai jelentőség felmérésére. Ez megoldható az egyes eredményekre specifikus tanulmányok elvégzésével” – írták a kutatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!