A 68 millió dolláros 🌝

2024. január 15. – 14:57

A 68 millió dolláros 🌝
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Miért írnám le, hogy „haha, kedves barátom, ez nagyon mulatságos volt”, amikor egy vicces üzenetet kapok, ha azt is válaszolhatom, hogy 😂 (vagy azt, hogy 💀)? Nyilván semmiért, és ennél nem is kell jobb bizonyíték arra, hogy az emojik mennyire beférkőztek az online térben töltött mindennapjainkba. És ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, elég csak az Instagramon alacsonyan szálló 🍆 és 💦 emojikra vagy éppen egy taktikusan elhelyezett 👀-re gondolni.

Persze az nem biztos, hogy elsőre mindenkinek egyértelmű, hogy ezek mit jelentenek, és tovább nehezíti a dolgot, hogy rengeteg emoji jelentése nagyban függ a kontextustól. Így aztán nem volt egyszerű dolga annak a washingtoni bíróságnak, amelynek arról kellett döntenie, hogy mit jelent a 🌝. Végül arra jutottak, hogy el lehet marasztalni miatta az azt leíró Ryan Cohent, akit azért pereltek be részvényesek, mert a mosolygó Holddal felhajtotta az azóta csődbe ment Bed Bath & Beyond részvényeit, aztán több tízmillió dollárt keresett ezen.

Nem hibáztatjuk a kedves olvasót, ha elképzelni sem tudja, hogy mi ez az egész, és pláne, hogy mi köze van hozzá az emojinak, szóval menjünk is vissza az időben egészen 2021-ig, amikor két olyan dolog is történt, amely megalapozta a különös történetet.

Áruló lett a redditezők kedvencéből

Talán önök is emlékeznek még arra, amikor egy rakás redditező térdre kényszerítette a Wall Streetet azzal, hogy az egekig hajtotta fel egy haldokló játékbolt, a GameStop részvényeit. A sztoriról akkor részletesen írtunk ebben a cikkben, most pedig azért kell felidéznünk, mert

nemcsak a Wall Street, hanem mindenki más is itt találkozott először a tőzsdéket felforgató, árfolyamokat befolyásoló, 🚀, 💎 és 🙌 emojikkal támadó laikusok hadával.

Az tehát már három évvel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az emojik – és persze a mögöttük álló, a beszorult befektetési alapok tökeit szorongató rengeteg, együtt mozgó kisbefektető – mennyire nagy szerepet tudnak játszani egy globális jelenségben is. De ez csak az egyik oka annak, hogy felidéztük a GameStopot. A másik az, hogy a növekedés első katalizátora éppen a 2020 nyarán csatlakozó Ryan Cohen volt, aki nem sokkal korábban került be az igazgatótanácsba, és ezen a ponton éppen a GameStop legnagyobb részvényese volt.

Ryan Cohen – Fotó: Ryan Cohen / X
Ryan Cohen – Fotó: Ryan Cohen / X

Ha kiszállt volna a buliból, természetesen rengeteg pénzt szakíthatott volna, ő azonban kitartott, olyannyira, hogy tavaly ősszel vezérigazgatót csináltak belőle, és még akkor is azt kommunikálta, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy végre nyereségessé tegye a céget. Többek közt ez volt a fő oka annak, hogy az r/wallstreetbets Reddit-csatorna mémrészvényeket felfuttató befektetői maximálisan megbíztak benne, hasonlóan az AMC mozihálózat vezérigazgatójához, Adam Aronhoz, aki tényleg mindent megtett, hogy bevágódjon a cége részvényeit pár hónappal a GameStop után felhajtó befektetőknél.

Ezért is volt igazi tragédia a redditezőknek, amikor Cohen 2022 nyarán az ő értelmezésükben elárulta őket. Az üzletember és mémrészvény-influenszer még 2022 elején jelentette be, hogy 121 millió dollárt költött a Bad Bath & Beyond nevű, a csőd felé haladó kiskereskedelmi lánc részvényeire, amelyek az AMC egy évvel korábbi felfutásával egy időben átmenetileg szintén népszerűek lettek a redditezőknél. A részvények értéke egy nap alatt 34 százalékkal nőtt, de a haldokló cég helyzete ettől persze nem lett jobb. Augusztus közepén aztán

  • Cohen a holdas emojival reagált egy, a cég földbeállásával kapcsolatos hírre;
  • pár napra rá ismét bejelentette, hogy birtokában van ezeknek a részvényeknek;
  • majd újabb pár nappal később, miután a bejelentés nyomán a redditezők felnyomták az árfolyamot, 68,1 millió dollárt keresett azon, hogy ezt kihasználva megszabadult az összes részvényétől. Ez forintban 23,5 milliárdos nyereség.

Mindebben persze nem volt semmi meglepő: alapvetően annyi történt, hogy Cohen, aki korábban is szállt már be alapjaiban rosszul működő projektekbe, a GameStoppal ellentétben itt arra jött rá, hogy a cég az ő részvételével is menthetetlen, így kiszállt belőle. Ez teljesen logikus lépésnek tűnik, a holdas emojival azonban alaposan megbonyolította a saját helyzetét, ez volt ugyanis a fő oka annak, hogy több részvényes pert indított ellene értékpapírcsalás és bennfentes kereskedelem miatt.

Egy emoji is elég a büntethetőséghez

Az érvelés nagyjából az volt, hogy a kiszállásra játszó Cohen a mémrészvényes közösségen belüli befolyását és a meglévő részvényeit kihasználva direkt felpumpálta a részvényárfolyamot, hogy pénzt keressen ezen. Hogy ehhez mi köze van a holdas emojinak? Hát az, hogy ebben a szubkultúrában a Hold általában utalás arra, hogy „to the Moon” (a Holdig), ami azt jelenti, hogy egy részvény árfolyama egészen a Holdig fog emelkedni. Nem hibáztatjuk, ha ez ön szerint is teljes képtelenségnek hangzik, és természetesen Cohen is megpróbálta lesöpörni az asztalról, mielőtt bármi lehetett volna belőle.

Az ügyben eljáró bíró viszont tavaly júliusban mégis elutasította Cohen azon védekezését, mely szerint az emojik alapján egyáltalán nem lehet intézkedni senkivel szemben, mert nincsen definiált jelentésük. Ezzel lehetővé vált, hogy a per később elindulhasson. A bíró abban egyetértett Cohennel, hogy az emojik sokszor kétértelműek, de mint írta, ettől még indokolhatnak intézkedést, ha valami olyasmire utalnak, aminél szintén intézkedés lehet indokolt – magyarul az emoji adott kontextusban vehet fel olyan jelentést, amely miatt a használója felelősségre vonható. A bíró szerint ez itt megvalósult, egyrészt a Hold emoji szubkultúrában hordozott jelentése, másrészt Cohen szubkultúrájában és a Bed Bath & Beyond sorsának alakulásában való részvétele miatt.

A bíróság tehát nem pusztán teljesen komolyan foglalkozott egy olyan keresettel, amelyben tizenhétszer szerepel az a szó, hogy emoji, és tele van mémek és emojik megmagyarázásával, hanem igazat is adott a kereset benyújtójának, és nem söpörte le azonnal az ügyet. És ez nem is az egyetlen ilyen volt 2023-ban, az Egyesült Államokban több mint kétszáz bírósági ügyben tűntek fel az emojik. Tavaly februárban például egy NFT-kkel foglalkozó céget pereltek be, mert a 🚀, a 💰 és a 📈 emojikkal illegálisan népszerűsítettek egy terméket. De tavaly történt az is, hogy

egy kanadai farmernek kellett 60 ezer dollárt kifizetnie, miután a bíróság igazat adott egy vásárlójának, aki szerint joggal gondolta, hogy a 👍, amit a férfi egy szerződésre válaszul küldött, azt jelentette, hogy elfogadta azt.

Eric Goldman, a Santa Clara University jogászprofesszora, aki külön foglalkozott az emojikkal, az Atlanticnek azt mondta, hogy az emojik az interneten felnőtt Y generációval együtt lettek nagykorúak, és egyáltalán nem meglepő, hogy a munka világába is beférkőztek, hiszen mindenhol máshol is így kommunikálunk egymással. Ráadásul az olyan csetalkalmazások, mint a Slack, a Google Chat vagy a Teams tele vannak emojikkal, és nem pusztán egyszerűbb úgy válaszolni valamire, hogy 🎉, hanem nyilván sokkal szórakoztatóbb is, mint egy sima „ok”.

Azt természetesen hozzá kell tenni, hogy miután az emojik jelentése nincsen kőbe vésve, kontextustól függően tényleg egy rakás dolgot jelenthetnek, arról nem is beszélve, hogy a megjelenésük sem egységes. Egy rakás emoji teljesen máshogy néz ki egy iPhone-on, mint egy androidos telefonon, sőt, ott még az egyes márkáknál is teljesen más. Emellett a Facebooknak is vannak saját dizájnjai, amik ráadásul egy csomószor változtak is az elmúlt tíz évben.

És akkor azt még nem is említettük, hogy vannak országok, ahol a feltartott hüvelykujj egyenlő azzal, mintha a középső ujjunkat mutatnánk. Egyelőre persze úgy tűnik, hogy az igazságszolgáltatási rendszer a többi nonverbális bizonyítékhoz hasonlóan meg tud birkózni velük, de nincs kizárva, hogy a következő években még a tavalyinál is jóval gyakrabban kell eldönteniük majd a bíróságoknak Amerikában és azon kívül is, hogy miért is írta valaki, hogy 👺.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!