Mivel lehetne rávenni a magyarokat a gyerekvállalásra?

2023. december 11. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A friss népszámlálási adatok szerint Magyarország lakossága 334 ezerrel csökkent 2011-hez képest. Bár növekedett a 30 év alatti korosztályban a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya is, a népesség fogyásának és a társadalom öregedésének folyamatát nem sikerült megállítani – annak ellenére sem, hogy a kormány rengeteg energiát és pénzt fordít erre, és a saját „családbarát” jelzőjének alátámasztására.

Hogyan alakul a termékenység Magyarországon és milyen erők mozgatják a gyermekvállalási magatartást? Mik a nemzetközi trendek? Hogyan befolyásolja a gazdaság hullámzása, a családpolitikai rezsimváltások, nők és férfiak magatartása a születések alakulását? Erről volt szó a CEU és a CEU Demokrácia Intézet Határtalan tudás című rendezvénysorozatának hétfői eseményén, amit a Telexen élőben közvetítettünk, de természetesen felvételről bármikor újra lehet nézni.

A szakértők, akik megpróbálták megfejteni a jelenséget, Spéder Zsolt egyetemi tanár, a PTE BTK Demográfia és Szociológia Doktori Iskola vezetője, a European Association of Population Studies tiszteletbeli elnöke; és Szikra Dorottya, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont vezető kutatója, a bécsi CEU Gender Studies tanszékének vendégprofesszora, a CEU Demokrácia Intézet kutatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!