14 millió éve volt utoljára annyi szén-dioxid a légkörben, mint most

2023. december 9. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

A Utah-i Egyetem tudósai felmérték, hogy az elmúlt 66 millió évben mennyi szén-dioxid lehetett a légkörben, és összehasonlították ezt a ma mérhető értékekkel, olvasható az EurekAlerten. Az eredmények azt mutatják, hogy bár a 66 millió év alatt átlagosan csökkent a szén-dioxid-tartalma a légkörnek, az elmúlt 14 millió évben nem volt olyan rossz a helyzet, mint jelenleg.

Gabe Bowen, a tanulmány egyik szerzője a sajtóközleményben azt mondta, hogy a gleccserek olyan légbuborékokat tartalmaznak, amelyek közvetlen bizonyítékot szolgáltatnak a tudósoknak arról, mekkora volt a légkör szén-dioxid-szintje. Ezek a buborékok akár 800 ezer évesek is lehetnek, ami már szép távolság, de még mindig nem elég ahhoz, hogy modellezni lehessen az elmúlt 66 millió évet.

Ezért a kutatóknak úgynevezett proxikra kellett hagyatkozniuk, vagyis olyan közvetett bizonyítékokra, mint például az ásványok izotópjai, a megkövesedett levelek morfológiája és egyéb geológiai bizonyítékok, amelyek tükrözik a légköri kémia változásait. Thure Cerling geológus például, aki a tanulmány egyik szerzője, kimutatta, hogy az ősi talajokban található szénizotópok jelzik, hogy az adott időben mekkora volt a légköri szén-dioxid.

A kutatócsoport most több ilyen proxit próbál rendszerezni, hogy minél pontosabb képet kapjon arról, mennyi szén-dioxid volt a levegőben a múltban. A csapat abban reménykedik, hogy előbb-utóbb képesek lesznek mintegy 540 millió évvel ezelőttig visszavezetni a statisztikákat.

Az ipari forradalom kezdetén a légköri szén-dioxid mennyisége még 280 ppm volt, a koncentráció pedig várhatóan 600-1000 ppm-re emelkedik 2100-ra, a jövőbeli kibocsátás mértékétől függően. Jelenleg 419 ppm-nél jár.

A régmúltban, amikor a Föld sokkal melegebb volt, mint most, a szén-dioxid szintje is sokkal magasabbra kúszott. Ennek ellenére a ma feljegyzett 419 ppm veszélyes csúcsot jelent, és példátlan a közelmúlt geológiai történetében.

„Talán 5 százalékos esély van arra, hogy a szén-dioxid-szint az elmúlt 8 millió évben magasabb volt, mint ma – mondta Bowen –, de valójában 14 millió évet kell visszamennünk, mielőtt olyan szintet látunk, amelyről azt gondoljuk, hogy a mainak felel meg.”

Ez azt jelenti, hogy az emberi tevékenység csupán néhány generáció leforgása alatt jelentősen megváltoztatta a légkört. Ennek eredményeként az éghajlati rendszerek szerte a világon riasztó jeleket mutatnak: komoly viharok, hosszan tartó szárazság, halálos hőhullámok és az óceánok elsavasodása jelzi azt, hogy a rendszerek elkezdtek felborulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!