Az OpenAI 700 dolgozójából 550 felmondana, ha nem veszik vissza a kirúgott vezérigazgatót

2023. november 20. – 19:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az OpenAI igazgatótanácsának lemondását és a kirúgott Sam Altman vezérigazgató újbóli kinevezését követeli egy nyílt levélben a cég dolgozóinak többsége. A levelet az OpenAI 700 alkalmazottjából 550 aláírta, ők azzal fenyegetőznek, hogy felmondanak és a Microsofthoz mennek át dolgozni, ha nem teljesítik a követeléseiket – írja a Guardian.

Az OpenAI igazgatótanácsa pénteken teljesen váratlanul kirúgta Sam Altman vezérigazgatót, majd nem sokkal később kitették a testületből Greg Bockman igazgatót is. A döntés a cégen belül meglepetést és megrökönyödést okozott.

Vasárnap aztán már arról számoltak be a New York Times és a Wall Street Journal forrásai, hogy az igazgatótanács meggondolta magát, és visszavennék Altmant, aki megfontolja az ajánlatot. Altman végül mégis a Microsofthoz igazolt.

A CNN forrásai szerint Altman kirúgása mögött az az ellentét állt, hogy Altman agilisebb, gyorsabb MI-fejlesztésben gondolkodott, míg az igazgatóság többsége, élükön Ilya Sutskever társalapítóval és vezető tudóssal, nagyobb óvatossággal szerettek volna haladni. Ez hónapok óta forró téma világszerte, júliusban ezért más nagy techcégek, többek között a Meta, a Microsoft, az Amazon és a Google mellett az OpenAI is aláírta azt a júliusi nyilatkozatot, amelyben önként vállalták, hogy tartani fogják magukat bizonyos alapelvekhez, hogy csökkentsék az MI kockázatait. Az amerikai kormány pedig november elején tett fontos lépést az MI szabályozása felé egy elnöki rendelettel, de már az uniós szabályozás is javában készül.

Az OpenAI-t a túl gyors és kritikusai szerint kevéssé meggondolt MI-fejlesztés mellett is érik kritikák, például a ChatGPT-vel szemben indított vizsgálatok formájában; vagy amikor szerzői jogok megsértése miatt lopással vádolják, amiért engedély nélkül használ műalkotásokat a generatív modelljei betanításához. Eközben a riválisok sem tétlenek, az Amazon például szeptemberben jelentette be, hogy négymilliárd dollárt fektetne az Anthropicba, amelyet épp az OpenAI korábbi kutatói alapítottak.

Altmannek egyébként egy kriptós projektje is folyamatban van: az első hallásra meglehetősen disztópikus Worldcoinról itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!