A Meta, a Microsoft és az OpenAI is vállalták az önkorlátozást, hogy csökkentsék az MI kockázatait

2023. július 21. – 19:53

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan a mesterséges intelligencia hivatalos, átfogó szabályozásáról az Egyesült Államokban még nincs szó, pénteken komoly eredményt jelentett be a Fehér Ház. melynek közlése szerint hét, a technológiában élen járó cég vállalta, hogy a továbbiakban tartani fogja magát nyolc alapelvhez a fejlesztés során – írja az Engadget.

A Biden-adminisztráció az elnök hivatalba lépése óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kordában tartsa a mesterséges intelligenciát, ami nem is meglepő, hiszen a ciklusának jelentős részében ez volt az egyik legfontosabb téma, nemcsak a techszektorban, hanem általánosságban is. Ahogy arról mi is írtunk, a mesterséges intelligencia manapság rettegett forradalma valójában már évtizedek óta tart, ám az kétségtelen, hogy az elmúlt években megjelent újdonságokra a szabályozó szerveknek is választ kell adnia.

Az Európai Unió nemrég jogszabályt fogadott el a mesterséges intelligenciáról, amivel Amerikát is jócskán megelőzte, de a Fehér Ház mostani bejelentése annak ellenére is fontos mérföldkőnek tűnik, hogy az érintett cégek kötelező erő nélkül, önként vállalták saját maguk korlátozását. A Meta, a Microsoft és az OpenAI mellett az Amazon, az ex-OpenAI-osok által alapított Anthropic, a Google és a Pi nevű chatbottal ismertté vált Inflection vállalásairól hosszabban itt lehet olvasni. Rövidebben a lényeg, hogy a cégek

  • vállalják a termékeik belsős és külsős tesztelését még a megjelenésük előtt;
  • megosztják a tudásukat az MI kockázatainak kezeléséről a többi iparági szereplővel, kormányokkal, civilekkel és egyetemekkel is;
  • invesztálnak a kiberbiztonságba, hogy megóvják a nem nyilvános modelljeiket;
  • alávetik a termékeiket külsős vizsgálatoknak;
  • olyan módszereket dolgoznak ki, amelyekkel egyértelművé lehet tenni, hogy egy adott tartalmat MI generált-e;
  • beszámolnak a modelljekik képességeiről, limitációiról és a megfelelő felhasználási módokról;
  • előtérbe helyezik az MI társadalmi hatásaira vonatkozó kutatásokat;
  • vállalják, hogy olyan modelleket alkotnak, amelyek a társadalom legnagyobb kihívásaira adnak választ.

A közlemény szerint ezek az elvek lefedik azokat az alapelveket – a társadalom és az egyének biztonsága, valamint a bizalom –, amelyek elengedhetetlenek az MI jövőjéhez, és fontos lépést jelentenek a felelős MI fejlesztése felé. Itt egyébként több átfedést is lehet találni az EU-s jogszabállyal, ami amúgy nem is meglepő – az EU és az USA már dolgozik egy közös, önkéntes törekvésen a szabályozásra, és valószínűleg Amerikában is olvasták az elfogadott jogszabályt. A most tett önkéntes vállalások addig lesznek érvényben, amíg a kongresszus el nem fogad egy hivatalos törvényt az MI szabályozásáról, amire vannak is már kísérletek, de egyelőre nehéz megmondani, hogy mikorra lesz ezekből valami.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!