Szisztematikus lopással vádolja az OpenAI-t több író, köztük a Trónok harca szerzője

2023. szeptember 21. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Szisztematikus és tömeges lopás” miatt perelte be a ChatGPT-t gyártó OpenAI-t tizenhét író. A felperesek között van John Grisham, Jodi Picoult és George R.R. Martin, a Trónok harca szerzője is – írja az AP.

A New York-i szövetségi bíróságra kedden beadott dokumentumokban a felperesek azt állítják, a „ChatGPT megsértette a szerzői jogaikat”, az OpenAI pedig egy olyan üzleti vállalkozás, ami a szisztematikus lopásra támaszkodik. A keresetet az Authors Guild (magyarul Szerzők Céhe) támogatásával adták be.

„Feltétlenül le kell állítanunk ezt a lopást, különben tönkretesszük irodalmi örökségünket” – hangsúlyozta Mary Rasenberger, az Authors Guild vezérigazgatója nyilatkozatában. „A nagyszerű könyveket általában azok írják, akik akár az egész életüket azzal töltik, hogy tanulják és tökéletesítsék a mesterségüket.

Irodalmunk megőrzése érdekében a szerzőknek rendelkezniük kell azzal a lehetőséggel, hogy ellenőrizhessék, hogy a műveiket felhasználja-e, és hogyan használja fel a mesterséges intelligencia”.

Szerdai nyilatkozatában az OpenAI szóvivője azt írta, a vállalat tiszteletben tartja az írók és szerzők jogait, és úgy véli, hogy „az AI-technológiából ők is hasznot húzhatnának”.

„A világ számos alkotójával, köztük a szerzők céhével is termékeny beszélgetéseket folytatunk, és együttműködve igyekszünk megérteni és megvitatni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggályaikat. Bízunk benne, hogy továbbra is találunk kölcsönösen előnyös módokat a közös munkára, hogy segítsük az embereket az új technológia hasznosításában” – áll a cég közleményében.

Szeptember elején San Franciscóban is pert indítottak szerzők az OpenAI ellen „a szellemi tulajdon egyértelmű megsértése” miatt. Augusztusban az OpenAI arra kért egy kaliforniai szövetségi bírót, hogy utasítson el két hasonló pert, amelyek közül az egyiket Sarah Silverman komikus, a másikat pedig Paul Tremblay író indította.

A bírósági beadványban az OpenAI azt írta, a felperesek „félreértik a szerzői jog hatályát, és nem veszik figyelembe a kivételeket (például a tisztességes felhasználást), amelyek megfelelően teret engednek az olyan innovációknak, mint a mesterséges intelligencia nyelvi modellei”.

Nemrég az Amazon (az Egyesült Államok legnagyobb könyvkereskedője) előírta a Kindle Direct programon keresztül publikáló szerzők számára, hogy előzetesen nyilatkozzanak arról, ha mesterséges intelligencia által generált anyagot is tartalmaznak a műveik.

A mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT-ről legutóbb itt írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!