A Mission: Impossible-nek is köszönhető, hogy Joe Biden rendeletben ment neki a mesterséges intelligenciának

2023. november 2. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Fontos lépést tett hétfőn az Egyesült Államok a mesterséges intelligencia szabályozása felé, Joe Biden amerikai elnök ugyanis rendeletet írt alá a mesterséges intelligencia biztonságos és megbízható fejlesztéséről és felhasználásáról. Biden a hivatalba lépése óta többször jelezte, hogy szigorúbb keretek közé szorítaná a technológiát, az első hivatalos lépést azonban csak most tette meg – írja az AP.

Biden az ide kattintva elolvasható, kifejezetten részletes rendelet aláírása előtt arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) hiperűrsebességgel fejlődik, a hatalmas lehetőségek mellett pedig komoly buktatói is vannak, az ígéretének beváltásához pedig megfelelő szabályozásra van szükség. A rendelet lényege nagyon röviden összefoglalva az, hogy az MI-nek inkább a hasznos részei domborodjanak ki az egyre gyakrabban feltűnő káros használati módok helyett, mint például a deepfake-ek.

A hamarosan alighanem a kongresszus elé kerülő rendelet emellett azt is szeretné elérni, hogy az MI-vel foglalkozó cégek a továbbiakban is profitábilisak maradjanak úgy, hogy közben nem veszélyeztetik a közbiztonságot. A rendelet értelmében új irányelveket kell majd kidolgozni, amelyekkel garantálni lehet majd az MI-eszközök biztonságosságát, a fejlesztőknek tesztadatokat és egyéb információkat kell majd megosztania az illetékes szervekkel, az MI által generált tartalmaknál pedig vízjelekkel egyértelművé kell tenni, hogy így készültek.

Joe Biden és Kamala Harris a rendelet hétfői aláírásakor – Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Joe Biden és Kamala Harris a rendelet hétfői aláírásakor – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Az elnök kabinetfőnöke, Jeff Zients elmondta, hogy Biden a rendelet szövegének összeállítása előtt egyértelművé tette, hogy a szokásosnál jóval gyorsabban kell haladniuk, legalább olyan sebességgel, ahogy az MI fejlődik. Ebben a személyes érdeklődése mellett az is szerepet játszott, hogy az elnök szerint az amerikai vezetés túl lassan reagált a közösségi média veszélyeire, ami rengeteg mentális problémához vezetett a fiataloknál. Bruce Reed kabinetfőnök-helyettes azt is hozzátette, hogy

Biden a szabadidejében sem tudta elkerülni az MI-t, a hetedik Mission: Impossible öntudatra ébredt MI-főgonosza is a szabályozásra sarkallta.

A rendelet egyébként nagyban épít azokra az önkéntes vállalásokra, amelyeket nyáron több cég, köztük az OpenAI, a Meta és a Microsoft is tettek a Fehér Ház nyomására. Ahhoz hasonlóan itt is több átfedést lehet találni a nyáron elfogadott EU-s jogszabállyal, ami amúgy nem is meglepő – az EU és az USA már dolgozik egy közös, önkéntes törekvésen a szabályozásra, és valószínűleg Amerikában is olvasták az elfogadott jogszabályt. Az önkéntes vállalások addig lesznek érvényben, amíg a kongresszus el nem fogad egy hivatalos törvényt az MI szabályozásáról, ám azt a most kiadott rendelettel együtt is nehéz megmondani, hogy ez mikor történhet meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!