Váratlanul kirúgták, még váratlanabbul máris visszahívnák az OpenAI vezérét

2023. november 19. – 16:48

Váratlanul kirúgták, még váratlanabbul máris visszahívnák az OpenAI vezérét
Sam Altman az APEC konferenciáján San Franciscóban 2023. november 16-án – Fotó: Carlos Barria/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Fordulatos napokat él meg a ChatGPT-t is fejlesztő és a mesterséges intelligencia térnyerésében úttörőnek számító OpenAI. A cég igazgatótanácsa pénteken bombameglepetést okozva kirúgta Sam Altman vezérigazgatót, de vasárnap már arról szólnak a hírek, hogy meg is gondolhatták magukat: a Wall Street Journal és a New York Times forrásai is arról számoltak be, hogy az igazgatótanács visszahívta Altmant, aki megfontolja az ajánlatot – írja a CNN.

Már a kirúgás is sokként érte a nyilvánosságot, de a jelek szerint magán a cégen belül is váratlan volt. Greg Brockman, az OpenAI eddigi igazgatója az X-en számolt be a történtekről, eszerint a menedzsment nagy része is csak a történtek után értesült a fejleményekről. Altman kirúgása után Brockmant is kitették az igazgatóságból, ami után ő felmondott.

A CNN forrásai szerint Altman kirúgása mögött az az ellentét állt, hogy Altman agilisebb, gyorsabb MI-fejlesztésben gondolkodott, míg az igazgatóság többsége, élükön Ilya Sutskever társalapítóval és vezető tudóssal, nagyobb óvatossággal szerettek volna haladni. Ez hónapok óta forró téma világszerte, júliusban ezért más nagy techcégek, többek között a Meta, a Microsoft, az Amazon és a Google mellett az OpenAI is aláírta azt a júliusi nyilatkozatot, amelyben önként vállalták, hogy tartani fogják magukat bizonyos alapelvekhez, hogy csökkentsék az MI kockázatait. Az amerikai kormány pedig november elején tett fontos lépést az MI szabályozása felé egy elnöki rendelettel, de már az uniós szabályozás is javában készül.

Az OpenAI-t a túl gyors és kritikusai szerint kevéssé meggondolt MI-fejlesztés mellett is érik kritikák, például a ChatGPT-vel szemben indított vizsgálatok formájában; vagy amikor szerzői jogok megsértése miatt lopással vádolják, amiért engedély nélkül használ műalkotásokat a generatív modelljei betanításához. Eközben a riválisok sem tétlenek, az Amazon például szeptemberben jelentette be, hogy négymilliárd dollárt fektetne az Anthropicba, amelyet épp az OpenAI korábbi kutatói alapítottak.

A cég a kirúgással együtt bejelentette azt is, hogy átmenetileg Mira Murati technológiai igazgató lép Altman helyébe. Brockman pedig az X-en arra utalt, hogy Altmannel már készülnek a közös folytatásra: „Ne töltsetek időt az aggodalommal. Minden rendben lesz. Nagyobb dolgok jönnek hamarosan.” Mindez persze azon is múlik, hogy Altman végül visszatér-e az OpenAI-hoz az igazgatótanács állítólagos pálfordulása után.

Altmannek egyébként egy kriptós projektje is folyamatban van: az első hallásra meglehetősen disztópikus Worldcoinról itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!