Csillag nélkül lebegő, bolygószerű objektumokat találtak az Orion-ködben

2023. október 2. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes felfedezést tettek a James Webb teleszkóp által összegyűjtött adatokból európai csillagászok: olyan, Jupiter méretű, bolygószerű objektumokat találtak, amelyeknek nincs csillaga, és amelyek párokban mozognak, írja a BBC. A teleszkóp 40 ilyen párt rögzített az Orion-ködben.

A kutatók Jupiter tömegű bináris objektumoknak (Jupiter Mass Binary Objects, JuMBO) nevezték el őket.

A létezésükre az egyik magyarázat az, hogy ezek az objektumok a köd olyan régióiból nőttek ki, ahol az anyagsűrűség nem volt elegendő ahhoz, hogy teljesen kifejlett csillagok jöjjenek létre. Egy másik lehetőség, hogy eredetileg csillagok körül formálódtak, majd különféle kölcsönhatások révén kikerültek a csillagközi térbe.

Mark McCaughrean, az ESA szenior tudományos tanácsadója a BBC-nek azt mondta, hogy ő a második eshetőséget tartja valószínűbbnek. „A gázfizika azt sugallja, hogy nem formálódhatnak önállóan Jupiter tömegű objektumok, és tudjuk, hogy bolygók kikerülhetnek a csillagrendszerekből” – mondta. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy pontosan hogy is történhetett ilyesmi.

Az Orion-köd a Földhöz legközelebbi, nagy csillagképző régió. A közepén négy fényes csillag áll, amelyeket Trapéznak neveznek, ez a térrégió szabad szemmel is látható az égen.

Az is előfordulhat, hogy az összes ilyen csillagközi régióban találhatók JuMBO bolygók, csak eddig nem volt olyan erős űrteleszkópunk, mint a James Webb, és nem sikerült őket érzékelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!