Deutsche Welle: Az elmúlt 3 évben már 40 magyar online lapot ért túlterheléses támadás

2023. szeptember 7. – 19:45

Másolás

Vágólapra másolva

2022 óta már 40 magyar online újságot támadtak meg hackerek, elsősorban olyan oldalakat, melyek kritikusak a magyar kormánnyal szemben – derül ki a Deutsche Welle videóriportjából. Ezek a támadások úgynevezett megosztott szolgáltatásmegtagadások (DdoS); ami azt jelenti, hogy a hekker vagy a hekkercsoport internetes kapcsolattal rendelkező eszközök ezreit fertőzi meg, melyeket azután képes aktiválni. A fetőzött eszközök így egyszerre kezdik bombázni üzenetekkel a célpontot (akár percenkénti 70 millió üzenettel), melynek szervere nem bírja az adat- és számításmennyiséget, és túlterhelődik.

A túlterheléses támadások az egész nemzetközi sajtót fenyegetik, Magyarországon 2021 óta több mint 40 lapot ért ilyen támadás. A riportban nem hangzik el külön, de a Telex többször is volt már célpontja túlterheléses támadásoknak, a 2022-es parlamenti választások előtti napokban például a szokásos terhelés nagyjából 20-szorosával igyekezték megbénítani lapunk működését.

A magyar helyzetről a német közszolgálati média külföldieknek szóló csatornája két magyar újságírót szólaltatott meg. Szalay Dániel, a magyar média történéseivel foglalkozó Média1 alapító-főszerkesztője szerint „június-júliusban eldurvult a pokol”, folyamatosan érkeztek az értesítések a túlterheléses támadásokról. Nagy Iván, a hvg.hu szerkesztője szerint csaknem minden hétvégén éri terheléses támadás a honlapot tároló szervert, de a szerkesztőségi rendszert is. Nagy azt is sérelmezi, hogy sem a rendőrségtől, sem pedig valamelyik nemzetbiztonsági szolgálattól nem érkezett sem érdeklődés, sem pedig segítség.

Bill Buddington, az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet vezető technológusa arra figyelmeztetett, hogy a támadás puszta fenyegetése is elrettentheti a lapokat a húzósabb anyagok publikálásától, így erősítheti az öncenzúrát. Szalay Dániel a közvetett károk között említette, hogy a szolgáltatók kevésbé készségesen biztosítanak tárhelyet a rendszeres célponttá váló lapoknak.

A riportban nem hangzik el, hogy 2020-2021-ben a kormány járványügyi aloldalait is hatszor érte túlterheléses támadás, az ellenzéki előválasztás honlapja is támadás miatt állt le, a választási kampány hajrájában pedig több kormányközeli oldalt ért úgynevezett defacementtámadás, a honlapokra elhelyezett szövegek alapján valószínűleg az Anonymous nemzetközi hekkercsoport részéről. A magyar rendőrség azonban egyetlen esetben sem tudta fülön csípni a tetteseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!