Impresszionista mesterművekre emlékeztető képet küldött első évfordulóján a Webb űrteleszkóp

2023. július 12. – 16:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A James Webb űrteleszkóp több tucat születőben lévő csillagról készített felvételét tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán – írja az MTI.

A fotókon a Földtől mintegy 390 fényévre lévő Rio Opiuchi csillagközi felhőben mintegy 50 csillag születése látható, amelyek többsége a Naphoz hasonló. A nyilvánosságra hozott felvételek a bolygók keletkezésének azt az állapotát mutatják, amelyben a Nap is létrejöhetett – olvasható a szakmai beszámolóban.

„Mindenki készüljön a megdöbbenésre!” – írta a képek bemutatása előtt Bill Nelson, a NASA igazgatója, aki a fotókat „impresszionista mesterművekhez” hasonlította.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

Pamela Melroy, a NASA igazgatóhelyettese az űrfelvételeket azzal kommentálta, hogy „még csak egy év telt el, és a kaland alig kezdődött el”. Ezzel arra utalt, hogy a soha nem látott galaktikus képeket egy évvel azután közölték, hogy a Webb elküldte első fotóit.

A Rio Opiuchiról küldött képet a NASA honlapján lehet nagyobb felbontásban letölteni.

Nem az első eset, hogy lenyűgöző, eddig sosem látott felvételek érkeznek az űrből a James Webb űrtávcsőnek köszönhetően. Magát az űrtávcsövet, az elkészültét és a munkába állásához vezető utat ebben a cikkben mutattuk be, az űrkutatásban új korszakot nyitó első képeiről pedig ebben a cikkben írtunk. Azóta a Jupiter sarki fényeiről is érkeztek tőle lenyűgöző felvételek, majd elsőként észlelt szén-dioxidot egy, a Naprendszeren kívüli bolygó légkörében. Idén májusban egy csillag körüli porfelhőt örökített meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!