Szaporodni is képes afrikai kullancsokat találtak a Balatonnál

2023. április 4. – 13:33

Szaporodni is képes afrikai kullancsokat találtak a Balatonnál
A Hyalomma rufipes 2011-ben Magyarországon gyűjtött példánya – Fotó: ELKH-ÁTE

Másolás

Vágólapra másolva

A Balaton nyugati térségében a foltos nádiposzáta és a barkóscinege egyedein az Afrikában elterjedt Hyalomma rufipes faj összesen tíz, még nem kifejlett példányát azonosította az ELKH-ÁTE Klímaváltozás: Új Vérszívó Paraziták és Vector-borne Kórokozók Kutatócsoport. A kullancsok helyi populációból származnak, valószínűleg ugyanazon genetikai ághoz tartoznak. Ezt abból valószínűsítik a kutatók, hogy az említett madárfajok költési periódusukban nem vonulnak, továbbá a róluk eltávolított kullancsok egyike még lárva volt, valamint három gén szekvenciájuk mind a tíz kullancs esetében azonosnak bizonyult. A fiatal lárva és a szoros genetikai rokonság azt jelenti,

hogy a most felfedezett populáció hazánkban szaporodni is képes.

A veszélyes kullancsfaj, a Hyalomma rufipes (H. rufipes), egyedei elsősorban Közép- és Dél-Afrikában élnek, de populációi kisebb területeken Észak-Afrikában is megtelepedtek.

A kutatók azt vizsgálják majd, hogy vajon át is tudnak-e telelni a kullancsok és 2023-ban is megjelennek-e madarakon, házi- és vadon élő állatokon. A szakirodalom szerint évente akár 120 fagyos napot is eltűrnek, az enyhe tél kedvezhet nekik.

A Hyalomma csoportba tartozó kullancsok kifejlett példányainak rendszeres hazai előfordulását már 130 éve publikálták,

szaporodni képes helyi populációja azonban eddig sem Magyarországon, sem Európában nem volt ismert.

E kullancsfaj kifejlett példányait 2011-ben azonosították szarvasmarhákon ugyanebben a dunántúli vármegyében.

Szerencsére a felfedezett populáció lakott településektől távol, olyan nádas élőhelyen található, ahol e faj és az általa terjesztett kórokozók

sem a strandolókat, sem a kirándulókat nem veszélyeztetik közvetlenül.

Az eredményeket bemutató publikáció a Frontiers in Veterinary Science tudományos folyóiratban jelent meg.

Az éghajlatváltozás, illetve a globális kereskedelem és turizmus következtében jelennek meg Magyarországon olyan szúnyogfajok vagy olyan kullancsok, amelyek korábban csak a melegebb és szárazabb afrikai, ázsiai, dél-európai területeken fordultak elő. Ezek a fajok olyan trópusi kórokozókat képesek terjeszteni, mint a zika, a dengue, a chikungunya, a kullancsenkefalitisz vagy a krími-kongói vérzéses láz vírusa. Szakértők szerint 2030-2050-re itt is nagyobb számban jelenhetnek meg ezek a betegségek, ha nem vagyunk éberek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!