Növelheti az autizmus kockázatát, ha lítium van a csapvízben

2023. április 3. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss kutatás szerint a terhesség alatti lítiumfogyasztás mérsékelten növeli a kockázatát annak, hogy a gyerek autizmussal jön világra, olvasható az Eurekalerten megjelent sajtóközleményben. A Kaliforniai Egyetem kutatói azt találták, hogy ha az anya terhesen lítiummal szennyezett csapvizet fogyaszt rendszeresen, az növelheti az autizmus-spektrumzavar kialakulásának esélyét a babánál.

A JAMA Pediatrics folyóiratban publikált tanulmány valószínűleg az első, amely az ivóvízben természetesen előforduló lítiumot azonosította az autizmus lehetséges környezeti kockázati tényezőjeként.

„Az ivóvízben található minden olyan szennyeződés, amely hatással lehet a fejlődő emberi agyra, alapos vizsgálatot érdemel” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Beate Ritz, a UCLA orvostudományi karának professzora. Felhívta a figyelmet, hogy a jövőben megnőhet a lítium mennyisége az ivóvízben, hiszen egyre több, lítiumban gazdag akkumulátor kerül majd a hulladéklerakókba, ez pedig szennyezheti a talajvizet. „Tanulmányunk eredményei kiváló minőségű dán adatokon alapulnak, de meg kell ismételni őket a világ más területein élő más populációkkal is.”

A lítium hangulatstabilizáló hatása miatt néhány lítiumvegyületet régóta használnak a depresszió és a bipoláris zavarok kezelésére. Viták folynak arról, hogy terhesség alatt ezek a szerek biztonsággal szedhetők-e, mivel egyre több bizonyíték van arra, hogy összefüggésbe hozhatók a vetélés, valamint az újszülöttek szívelégtelenségének magasabb kockázatával.

A kutatók abból indultak ki, hogy kevés kutatás készült embereken arról, hogy a lítium hogyan befolyásolja az agy növekedését és fejlődését. Néhány korábbi tanulmány már kimutatta, hogy

a lítium, amely egyébként a számos, ivóvízben gyakran természetesen előforduló fém közé tartozik, hatással lehet az idegrendszer fejlődésére és az autizmusban szerepet játszó fontos molekuláris útvonalakra.

Az új tanulmány azért jelentős, mert korábban a hasonlóan jó minőségű dániai orvosi nyilvántartási adatokat használó kutatások már kimutatták, hogy a vízfogyasztásból származó lítiumbevitel befolyásolhatja a felnőttkori neuropszichiátriai rendellenességek előfordulását, nem végeztek még azonban vizsgálatot annak felmérésére, hogy a terhes nők által fogyasztott ivóvízből származó lítium befolyásolja-e gyermekük idegrendszeri fejlődését.

A kutatók 151 dán közüzemi vízmű lítiumszintjét elemezték, ezek az ország lakosságának körülbelül a felét látják el ivóvízzel. A pszichiátriai zavarokkal küzdő betegek országos adatbázisa segítségével a kutatók azonosították az 1997–2013-ban született gyermekeket, és 12 799 autizmussal diagnosztizált gyermeket hasonlítottak össze 63 681, ilyen diagnózissal nem rendelkező gyermekkel. A kutatók az anyai jellemzőket, néhány társadalmi-gazdasági tényezőt és a levegőszennyezettségi mértéket is ellenőrizték, amelyek mindegyike szintén összefüggésbe hozható az autizmus fokozott kockázatával.

A csapvízben található lítium szintjének emelkedésével egy ütemben növekedett az autizmus kockázata is. A regisztrált lítiumszintek legalacsonyabb kvartiliséhez képest a második és harmadik kvartilis 24-26 százalékkal magasabb az autizmuskockázattal járt együtt. A legmagasabb kvartilisben a kockázat 46 százalékkal volt magasabb a legalacsonyabbhoz képest.

Dánia azért volt tökéletes helyszín a kutatás elvégzéséhez, mert az itt élők nagyon kevés palackozott vizet isznak, a lakosság nagy része a csapvízre hagyatkozik. Az országban ezen kívül nagyon szigorúan mérik a csapvízben található fémek mennyiségét. Dánia vizében a lítiumszint más országokhoz képest valószínűleg az alacsony és közepes tartományba esik a kutatók szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!