Lelőtték az ingyenes hozzáférést a Midjourney nevű képalkotó MI-hez, mert túl élethűek a képei

2023. március 30. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban alighanem önök is találkoztak már a fehér pufidzsekiben feszítő Ferenc pápáról készült képekkel, ha máshol nem, hát a Telexen. A képek természetesen nem valódiak, a Midjourney nevű, mesterséges intelligencián alapuló képalkotó modellje generálta őket, ám az árulkodó jelek ellenére rengetegen elhitték, hogy a katolikus egyházfő így öltözik manapság. Hogy ez mennyire problémás, azt a Midjourney vezérigazgatója, David Holz is érezheti, mert bejelentette, hogy megszüntetik a korlátozott ingyenes hozzáférést a modellhez – írja a Verge.

A Midjourney-vel eddig az első 25 képet ingyenesen lehetett generálni, mindehhez pedig csak a Discord-szerverükre kellett belépni, úgyhogy gyakorlatilag akárki hozzáférhetett a modellhez. Ez korábban talán nem volt akkora probléma – bár ahogy arról ebben a cikkben írtunk, nagy port kavart például az, amikor egy, a modell által generált kép megnyert egy képzőművészeti versenyt –, a március közepén kiadott új, 5-ös verzió viszont annyival jobb az emberábrázolásban, hogy most már kétségtelenül az.

A korábban rendre kihívást jelentő kezekben már sokkal jobb a Midjourney modellje, a fények és a különféle anyagok is hitelesebben néznek ki, és a hírességeket is remekül adja vissza az MI.

A divatdiktátor Ferenc pápát is ezzel a verzióval hozták létre, de az utóbbi hetekben virális lett az éppen letartóztatás közben elkapott Donald Trump – akit a valóságban egyelőre nem tartóztattak le –, a francia tüntetők között sétálgató Emmanuel Macron és az Alexandra Ocasio-Cortez kezét fogó Elon Musk is. Jelen állás szerint ezek a képek már vannak annyira realisztikusak, hogy sokan valóságosnak hiszik őket, ez pedig az ilyen politikai töltetű témáknál elég komoly következményeket vonhat maga után.

A Midjourney meg is próbált már reagálni a jelenségre, többek közt például tiltólistára tette azt a szót, hogy „letartóztatva”, de ezen túl nem nyúlt hozzá a DALL-E 2-höz képest viszonylag laza moderációs szabályaihoz. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mit tartalmaz a tiltólista, ha pedig valaki szándékosan túlfeszíti a húrt ezzel kapcsolatban, azt könnyen kitilthatják – a Trump letartóztatását ábrázoló képeket generáló újságíró, Eliot Higgins azt gondolja, hogy emiatt hajították ki őt is. Az ugyanakkor biztos, hogy a kulcsszóalapú tiltást viszonylag könnyű kijátszani, a Verge-nek is sikerült hasonló képeket generálnia Trumpról „letartóztatás” nélkül is.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy végleg megszüntetik-e az ingyenes próbakört, az elmúlt napokban is visszakapcsolták egyszer, de jelenleg megint nem elérhető, a hivatalos indoklás szerint az ezzel kapcsolatos visszaélések miatt. Korábban egyébként az is felmerült potenciális indoklásként, hogy így tudják garantálni a szolgáltatás stabilitását az előfizetőknek, amiben lehet is valami, elvégre az ilyen képek generálásához óriási számítási kapacitásra van szükség.

Azt nem tudni, hogy ezzel sikerül-e visszaszorítani az egyre realisztikusabb kamuképeket, mert már 10 dollárért is elő lehet fizetni a modellre, vagyis továbbra sem kifejezetten nehéz hozzáférni. A napokban egyébként több befolyásos techguru is aláírt egy nyílt levelet, hogy GPT-4-nél egy ideig ne építsenek erősebb mesterségesintelligencia-alapú modellt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!