Elon Musk kirúgta a Twitter egyik vezető mérnökét, mert kevesebben olvassák mostanában a tweetjeit

2023. február 10. – 10:01

Másolás

Vágólapra másolva

Ha valaki azt hitte, lecsillapodtak már a kedélyek a Twitter háza táján, nagyobbat nem is tévedhetett volna. Az excentrikus dollármilliárdos Elon Muskot mostanában leginkább az aggasztja, hogy a személyes Twitter-fiókját mintha kevesebben követnék, mint régebben. Ezért a hét elején egy megbeszélést is összehívott a Twitter főhadiszállásán, hogy a platform munkatársai magyarázatot adjanak a jelenségre – írja a Platformer.

Az egyik mérnök azzal érvelt, a csökkenő reakciók oka lehet az is, hogy az emberek egyszerűen ráuntak már Muskra. A Twitter-tulajdonos ezen annyira felháborodott, hogy a mérnököt azonnal ki is rúgta.

Muskot azóta aggasztja a saját fiókjának elérése, mióta több prominens jobboldali fiók is arra panaszkodott, hogy a Twitter legutóbbi frissítése óta kevesebben látják a posztjaikat. Kedden össze is terelte a közösségi platfom vezető mérnökeit és tanácsadóit, hogy megoldásokat keressenek a problémára.

A lap forrása szerint Musk a találkozón „nevetségesnek” nevezte, hogy több tízmilliós követőtábora ellenére a posztjainak csak tízezresek az elérései. A vállalat két megmaradt főmérnöke közül az egyik meglehetősen egyszerű magyarázatot adott a jelenségre: alig egy évvel azután, hogy a Tesla vezérigazgatója 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert, és ámokfutásba kezdett rajta, a nyilvánosság érdeklődése csökkenni kezdett iránta.

Nem a levegőbe beszéltek a szakértők, beszámolók szerint egy Google Trends-diagramot is bemutattak Musknak, amin látható volt, hogy míg tavaly áprilisban Musk a keresési rangsorban a 100-as pontszámmal jelzett népszerűség csúcsán volt, február elején már csak 9-es pontszámot ért el. A mérnökök azt is megvizsgálták, Musk elérését valahogy mesterségesen korlátozták-e, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy az algoritmus elfogult lenne vele szemben.

Musk nem fogadta jól a hírt. „Ki vagy rúgva, ki vagy rúgva” – mondta a vezető mérnöknek a Twitter-vezér a beszámolók szerint.

A Twitter pár hete vezette be a nyilvános megtekintési adatokat. Musk reményei szerint a fejlesztés megmutatta volna, hogy mennyivel élénkebb a Twitter, mint amilyennek látszik, mivel szerinte „a Twitter-felhasználók több mint 90 százaléka olvas, de nem tweetel, válaszol vagy lájkol”.

A fejlesztés viszont egyelőre csak azt mutatta meg: a legtöbb poszt nagyon kevés megtekintést kap a fiókok közönségének méretéhez képest.

Ezt támasztja alá egy friss tanulmány is, amely szerint a Twitter használata az Egyesült Államokban majdnem 9 százalékkal csökkent Musk átvétele óta. Alkalmazottak szerint a nézettségi adatok csökkenéséhez vezethetett az is, hogy a nézettségi adatok megjelenítése miatt kisebbek lettek a lájk és retweet gombok is, valamint a felhasználókat zavarhatja az algoritmus megkavarodása és a rendszeresen fellépő üzemzavarok is. Az utóbbi hónapokban ugyanis számos véletlenszerűnek tűnő változás ment végbe az oldalon, ami a Twitter dolgozói szerint is zavarhatják a felhasználókat.

„Káosz van a cégben, ezért káosz van az oldalon is” – mondta erről egy alkalmazott a Platformernek.

„Nem sok mindent látunk a hosszabb távú, átgondolt stratégiából. Az időnk nagy részét három fő területre fordítjuk: a tűzoltásra, a lehetetlen feladatok elvégzésére és a »hatékonyság javítására« anélkül, hogy világos iránymutatásokat adnánk arra vonatkozóan, hogy mik az elvárt végeredmények. Az én szemszögemből nézve többnyire égő kukáról égő kukára haladunk” – mondta az alkalmazott.

Muskról egy alkalmazott pedig azt mesélte a lapnak, hogy a cégvezető sokszor egész éjjel ébren van, és „mindenféle értelmetlen dolgokat mond”, valamint egy-egy felhasználó neki jelzett problémáit tolmácsolja a dolgozóknak, akiknek aztán esetről esetre kell megoldást keresniük rájuk. Ha pedig kérdez tőlük valamit Musk, kétféle válasz közül próbálnak választani: a „jó” válasz és a „biztonságos” válasz közül.

Mindeközben a Twitter főhadiszállása továbbra is tele van pakolva ágyakkal, a dolgozók szerint ezek hétköznap mindig tele vannak.

Nem könnyű röviden összefoglalni, mekkora ámokfutást rendezett Musk, mióta megvette a Twittert, de azért ebben a cikkben kísérletet tettünk rá. Többek között azonnal kirúgta a vezetőket, aztán a dolgozók felét, fizetőssé tette a hitelesített fiókoknak járó kék pipát, aztán visszavonta, aztán mégis újraindította, bugyuta összeesküvés-elméleteket osztott meg, parttalan Twitter-vitákba keveredett politikusokkal és celebekkel, sőt, a Twitter egyik saját programozójával is, akit aztán kirúgott. Aztán szavazásra bocsátotta, hogy lemondjon-e a vezérigazgatói posztról. A szavazás igennel zárult, amire aztán nem reagált, azóta is ő a vezérigazgató. Január elején ismét kirúgott egy rakás embert a cégtől. Ja, és világrekordot is döntött: soha senki nem vesztett el annyi pénzt, mint ő.

Elon Musk 2022 márciusában vette meg a Twitter 9,2 százalékát, majd ősszel a teljes céget. Február elején jelentek meg az úgynevezett Twitter-akták, amelyek nem voltak ugyan akkora bombák, mint amilyennek Musk ígérte őket, mégis sok minden kiderül belőlük arról, hogyan működik, működött a világ egyik legfontosabb közösségi oldala. A Twitter-aktákról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Arról pedig, hogy mégis hogy nézhetett ki belülről Musk hatalomátvétele, ebben a cikkben írtunk részletesen a dolgozók beszámolói alapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!