A Spotify is leépítést jelentett be, az alkalmazottak hat százalékát küldik el

2023. január 23. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Microsoft, a Meta, az Amazon és a Google anyacége, az Alphabet után a Spotify is leépítést jelentett be hétfőn, ott az alkalmazottak 6 százalékát rúgják ki, ami a gyakorlatban durván 600 embert jelent. Daniel Ek vezérigazgató a cég blogján nyilvánosan is közzétett körlevelében szervezeti átalakításként hivatkozott a lépésre, és hozzátette, vállalja a felelősséget azokért a döntésekért, amelyekkel erre a pontra juttatta a céget – írja a Verge.

Ek egészen pontosan azzal indokolta a döntést, hogy bár az elmúlt években folyamatosan tudták fokozni a működési tempót, a hatékonyságra már kevésbé figyeltek oda, a mostani gazdasági helyzetben azonban ennek előnyt kell élveznie. Az átstrukturálás jegyében alapjaiban alakítják majd át a felső vezetést, az operatív munka a jövőben döntően két ember kezében összpontosul majd.

A változtatás miatt az eddig a tartalomért, a licencelésért és a reklámokért felelős Dawn Ostroff távozik a cégtől, ami nagy érvágásnak tűnik, a nő ugyanis Ek szerint kulcsszerepet játszott abban, hogy a cég negyvenszeresére növelte a podcastek mennyiségét a platformon, és több mint duplájára tudta növelni a reklámbevételeit. Ostroff persze önszántából hagyja ott a Spotifyt, több száz alkalmazottnak viszont a cég döntése miatt kell távoznia, az érintetteket még hétfőn tájékoztatják erről.

Dacára annak, hogy a Spotify az egyik legnagyobb streamingszolgáltató a világon, a Verge szerint egészen eddig jellemzően a növekedés volt a célja a minél kedvezőbb negyedéves jelentések helyett. Az elmúlt években a podcastek mellett a hangoskönyvekbe is komoly pénzeket invesztált, hogy minél több felhasználót tereljen a platformjára, a legutóbbi beszámolója szerint pedig 195 millió előfizetőt és havi 456 millió felhasználót tudhat magáénak. Ebből az is kiderült, hogy bár a cég az előző évhez képest 21 százalékkal növelte a bevételeit, így is 228 millió eurós veszteséggel zárta a negyedévet.

Daniel Ek körlevelének eleje – Forrás: Spotify
Daniel Ek körlevelének eleje – Forrás: Spotify

Múlt héten az Alphabet közölte, hogy tizenkétezer dolgozót bocsátanak el, és az elmúlt időszakban más techcégek is hasonló leépítéseket jelentett be. A Microsoft több mint tízezer dolgozót bocsátott el, a Meta novemberben tizenegyezer embert rúgott ki, az Amazonnál tizennyolcezer embertől búcsúztak, Elon Musk pedig az érkezése óta több hullámban majdnem négyezer embert rúgott ki a Twittertől. Ez utóbbi tényleg figyelemre méltó, mert míg a többi cégnél a Spotifyhoz hasonlóan általában 6 százalékos leépítésről volt szó, addig itt az állomány felét lapátra tették néhány hét alatt.

A Microsoft esete is érdekes, itt ugyanis a leépítés a videójátékos divíziót is erősen érinti, többek közt a Starfieldet fejlesztő Bethesdától és a Halo mögött álló 343 Industriestól is küldtek el embereket, köztük olyanokat is, akik már jóval az elmúlt évek ambiciózus terjeszkedése előtt is ott dolgoztak a cégnél. Utóbbi kapcsán az a pletyka is szárnyra kapott, hogy a Microsoft a várakozásoktól messze elmaradó Halo Infinite után bezárja a stúdiót, és jegeli a szériát, de Pierre Hintze, a 343 feje a hétvégén közölte, hogy egyelőre még nem kell temetni a Halót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!