Különleges mamutleletekre bukkantak Baranyában

2022. július 15. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar is előkerült egy leletmentő ásatáson Siklós-Máriagyűdön Talabér Ildikó régész vezetésével, írja közleményében a Janus Pannonius Múzeum.

Egy lakóház építése közben kerültek elő a különleges leletek a földből, amit a tulajdonosok azonnal jelentették a Janus Pannonius Múzeumnak. Az intézmény munkatársai megállapították, hogy a leletanyag régészeti szempontból valóban igen értékes, a leletmentő ásatás jelenleg is tart.

Eddig egy fiatalabb és egy idősebb mamut állkapcsa, valamint több agyar került elő.

A térségben eddig Kozármisleny, Zók és Pécsbánya területén bukkantak mamutok maradványaira.

A mamutcsontok mentésében és meghatározásában szakmai segítséget nyújt Katona Lajos Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum geológusa. A szakember szerint nagyon ritka, hogy jégkorszaki löszös üledékből kerül elő mamutlelet, hiszen ezek általában más lelőkörülményekből (pl. kavicsbánya) származnak.

Fotó: Janus Pannonius Múzeum
Fotó: Janus Pannonius Múzeum

A területen a csontok mellett egy későbbi megtelepedés nyomait is felfedezték a régészek.

Bár házhelyek nem kerültek elő, a fellelt gödrök kerámiatöredékeket, illetve hamus, égett rétegeket rejtettek. A megtelepedés korára mindebből csak következtetni lehet, annak pontosabb meghatározása a későbbiekben történik meg.

Az előkerült mamutleletek a Janus Pannonius Múzeumba kerülnek, ahol megkezdik a tudományos feldolgozásukat. A vizsgálatok eredményeiből lehet majd megállapítani, hogy az egykori óriásállatok milyen körülmények között éltek, mivel táplálkoztak, és hogy milyen korszakból származnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!