A globális felmelegedés a kávézásnak is betehet

2022. május 31. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A mainál jóval kisebb területre szorulhat vissza a kávé termőterülete, ha a jelenlegi ütemben folytatódik a felmelegedés, és ez akár ellátási anomáliákhoz is vezethet, írja az éghajlatváltozás hatásaival foglalkozó Másfélfok. Két másik, napi szinten előkerülő termény, a modern diétákból kihagyhatatlan avokádó és kesudió esetén már nem ilyen egyértelmű a helyzet. A felmelegedés akár bővítheti is a termőterületeiket.

A klímaváltozás a kávét érinti leginkább, ha a felmelegedés 2 Celsius-fok alatt marad, akkor is a felükre fogynak az évszázad közepéig a legalkalmasabb termőterületek a 2000-es szinthez képest. Brazíliában az arabica fajta számára legmegfelelőbb termőterületek közel 80 százaléka elveszhet egy közepes mértékű melegedést feltételező forgatókönyv esetén. Az avokádó számára kiváló termőterületek is csökkennek a Dominikai Köztársaságban, Peruban és Indonéziában, a kesudió számára pedig Beninben.

A három növényt vizsgáló tanulmányban az évi átlaghőmérsékletet és csapadékösszeget, a száraz évszak hosszát, a talaj pH-értékét és a termőterület lejtését vizsgálták. Ehhez több globális klímamodell szimulációját használták fel, három különböző forgatókönyv alapján. Az eredmények alapján négy kategóriába sorolták a termőterületeket, a nem alkalmastól a nagyon alkalmasig.

A kávé termesztőterületének kiterjedését elsősorban három tényező limitálja: a hosszú száraz évszak, a magas évi átlaghőmérséklet és az alacsony átlagos minimum-hőmérséklet a leghidegebb hónapban. A zsugorodás elsősorban az emelkedő évi átlaghőmérsékletnek köszönhető: a legtöbb területen legalább egy kategóriával csökken az alkalmasság.

A legnagyobb kávéfogyasztónak Európa számít, a globális fogyasztás 33 százaléka esik a kontinensünkre, 2020-ban 2,9 millió tonna pörköletlen kávét importálunk, elsősorban Brazíliából és Vietnámból.

A kesudió számára a jövő pozitív és negatív változásokat is tartogat, a leginkább alkalmas termőterület kiterjedése globálisan 17 százalékot fog emelkedni a becslések szerint, az alkalmatlan terület pedig picit csökkenni fog. A kesu számára előnyös a hosszú száraz évszak, a melegebb tél és a nem túl sok csapadék.

Az avokádó leginkább alkalmas termőterületei is 14-41 százalékkal csökkenhetnek, de a közepesen alkalmas terület akár 20 százalékkal is bővűlhetnek, itt sem egyértelmű a hatás.

A Másfélfok azt írja, a klímaváltozás hatásaira már most fel kell készülni. A várható károk alkalmazkodással mérsékelhetők. Például fákkal érdemes az ültetvényeket védeni, a talajt pedig mulccsal kell borítani a kiszáradás ellen. A fákat persze már most el kell ültetni, hogy a következő évtizedekben hasznosak legyenek.

A termőterületek eltolódása veszélyekkel is jár, hiszen a trópusi, szubtrópusi területeken erdőirtással hasíthatnak ki újabb földrészleteket művelésre. Ez pedig megint a klímaváltozás hatásait erősítheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!