A kihalt, szűznemző garnélát a WC-kefe alakú lenyomatai alapján azonosították a tudósok

2022. április 15. – 19:00

A kihalt, szűznemző garnélát a WC-kefe alakú lenyomatai alapján azonosították a tudósok
Koonwarrella peterorum lenyomat – Forrás: Museums of Victoria

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dél-Ausztráliában talált, krétakori édesvízi fosszíliákat tanulmányozó kutatócsoport felfedezte az édesvízi garnélarákok egy eddig ismeretlen, mára már kihalt faját – írja a Live Science.

A kutatók azt feltételezik, hogy a Koonwarrella peterorumnak elnevezett faj nőstényei partenogenezissel, azaz szűznemzéssel, hím párzása nélkül szaporodtak.

A szűznemzés során az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. Ez a genetikai jelenség rendkívül ritka, de a nővény- és állatvilágban egyaránt előfordul. Bár a parthenogenezist már a modern sósvízi garnélarákoknál is megfigyelték, ez az első alkalom, hogy édesvízi fajnál is felismerték.

Ezt az új édesvízi garnélafajt 40 egyedi fosszíliából azonosították a kutatók. Az azonosításban szerepet játszó fosszíliák a Melbourne-i Múzeum paleontológiai gyűjteményében találhatóak, és egy olyan paleontológiai lelőhelyről származnak, amely többféle ősmaradványban (dinoszauruszok tollaiban, valamint csontos halakban és gerinctelenekben) is gazdag. A nagyjából egy centiéteres Koonwarrella peterorum lenyomatok sötétek, hosszúkások és leginkább páfrány árnyékára vagy a WC-kefe fejére emlékeztető alakjuk van a sok kis lábuk miatt.

Bár garnélának nevezik, a most felfedezett ősi rákfaj nem sokban hasonlít azokra a mai garnélákra, amelyeket ma sokan előszeretettel fogyasztanak ételként. Sokkal közelebbi rokonságban állnak a modern sórákokhoz, amelyek a csupasz levéllábú rákok rendjébe tartozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!