Fagyasztással kezeltek daganatos betegeket a Semmelweis Egyetemen

2022. február 18. – 06:58

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, ennek során a daganatszöveteket mínusz negyven Celsius-fokon roncsolják, közölte az intézmény.

Forrás: Semmelweis Egyetem
Forrás: Semmelweis Egyetem

Mint írták, az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csak helyi érzéstelenítésben történhet, így mások mellett olyan idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás, akiknél nem javasolják az altatásos műtétet. A decemberi műtétek óta a betegek jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott.

A műtéteket Deák Pál Ákos egyetemi docens vezetésével hajtották végre. Elmondta: a kezelés során több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására négy különböző folyamatnak köszönhetően károsodik a daganatszövet: a hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza azok sejthártyán keresztüli folyadékmozgását is – ezek a folyamatok direkt módon roncsolják a rosszindulatú elváltozást.

Az első két mechanizmust közvetve támogatja, a szervezet természetes immunválasza, emellett a fagyasztott szövetrészben megszűnik a véráramlás, így a daganatos sejt nem tud táplálékot felvenni, vagy regenerálódni.

A krioablációt a jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, de a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!